GravidFem pappatyper

Fem pappatyper

Foto: shutterstock.com
Av Patrik Wallgren 191 Uppdaterad 10.06.11

Har du reflekterat över vilken pappatyp du är? Bryr du dig överhuvudtaget eller är det du som är mest upptagen över det faktum att ni väntar barn? En del blivande fäder blir som paralyserade. Andra väntar på order från blivande mamman. Vissa läser allt de kommer över på nätet och planerar in i minsta detalj. En del tar det som det kommer medan återigen andra flyr fältet. Det finns kort och gott en hel hög med olika pappatyper.

Läs också: Fan, jag skjuter inte med lösplugg!

Enligt en amerikansk studie kan man kategorisera de olika pappatyperna enligt följande:

Jag bryr mig inte-typen: Pappatypen som inte är så säker på om han överhuvudtaget vill ha barn. Han är inte det minsta intresserad av graviditeten eller barnet som ska komma. Trist, men den här pappatypen finns och därmed läser du antagligen inte ens denna text.

Låt mig veta när bebisen har kommit-typen: Den här pappatypen kan typiskt säga: ”tyvärr, älskling, men graviditeten påverkar och betyder inte lika mycket för mig som för dig”. Han är överförtjust över tanken på bebisen som ska komma, men tycker att de där med graviditeten är kvinnans grej. Han är kort och gott inte typen som följer barnets utveckling i magen med stort intresse. Han vare sig vill känna babyn sparka eller snacka med den. Men då väl babyn kommit är han omöjlig att hålla borta.

Den bekymrade pappatypen: Han blir som hysterisk direkt när graviditeten är ett faktum. Försöker den blivande mamman lyfta något hur lite det än väger är han genast där för att rycka det ur hennes händer. Hon bara får ju inte bära något som är för tungt! Han gör allt för henne när hon är illamående. Han ringer till doktorn för minsta lilla eller så fort något nytt sker. Han är mycket mer orolig än sin gravida partner och kan göra henne galen med sin nervositet och oro.

Den gravida pappatypen: Oavsett hur den gravida kvinnan känner sig eller mår, så känner och mår han på samma sätt. När hon är illamående är han också det. När hon går upp i vikt, gör han det. I takt med att magen växer får han mystiskt nog mer och mer ont i ryggen. Han kan till och med få värkar. Sympati och medlidande i all ära men för mycket av det goda går henne på nerverna. Han uppför sig som en gravid kvinna när han egentligen borde finnas där som stöttande partner.

Bygga bo-typen: Han har storstilade planer och kan nästa inte bärga sig till dess att bebisen kommer. Han är typen som köper alla tänkliga och otänkliga hjälpmedel och babyutrustning redan efter det första ultraljudet. Han vill vara säker på att ni är totalt förberedda oavsett vad som väntar och att ni kommer att kunna hantera varje situation. Han drömmer om dagen då han kan lära barnet att cykla och pratar om det med bebisen redan då den ligger i magen. Den här pappatypen är i sitt esse när ni vill planera och prata om framtiden. Men man behöver kanske påminna honom om att barnet inte kommer att vara redo till på alla förväntningar på lek och skoj på en gång – även om han önskar att så är fallet.

Källa: Babble.com

Är dessa kategoriseringar schabloner? Läs mer: Fan, jag skjuter inte med lösplugg!


Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna: