GravidGravid med nummer 20

Gravid med nummer 20

Av av Maren Eriksen. Foto: Scott Enlow/TLC 134 Uppdaterad 21.11.11

Michelle (45) ska föda i april och gläder sig åt tillökningen. Det är inte första gången hon föder barn. Tillsammans med sin man Jim har hon sedan tidigare 19 barn.

Familjen har fått kändisstatus i USA med det egna realityprogrammet ”19 kids and counting” om den stora kristna familjen. Nu har namnet ändrats till ”20 kids and counting”, för på deras sajt annonserade de nyligen att barn nummer 20 är på väg.

– Eftersom jag precis fyllde 45 och det är nästan två år sedan minstingen Josie föddes funderade vi på om vi kunde få fler barn, men vi är så glada över att kunna berätta att jag nu är gravid med barn nummer 20, skriver Michelle i sin blogg.

Många hade frågat sig om paret vågade satsa på fler barn eftersom yngsta barnet Josie föddes 3 ½ månad för tidigt på grund av havandeskapsförgiftning. Men antalet barn har familjen överlåtit åt Gud att bestämma.

Barn nummer 20 kan vänta sig en stor syskonflock och kommer dessutom att bli moster/faster eller morbror/farbror till två. Att namnet kommer att börja på J är det inget tvivel om – alla de 19 barnen har nämligen namn på J: Joshua (23), tvillingarna Jana och John-David (21), Jill (20), Jessa (19), Jinger (18), Joseph (16), Josiah (15), Joy-Anna (14), tvillingarna Jedidiah och Jeremiah (13), Jason (11), James Andrew (10), Justin (9), Jackson (7), Johannah (6), Jennifer (4), Jordyn-Grace (3) och Josie Brooklyn (2). I april blir det ett nytt familjeråd med omröstning om vilket namn (på J) som bebisen ska få – här räknas nämligen allas röster.

Läs mer: Åldersskillnad på syskon

Här nedan ser du ett klipp från realityserien om familjen. Videon är hämtad från Youtube.

 

Ville ha två eller tre barn
När Michelle och Jim Bob Duggar gifte sig var planen klar – de skulle ha två eller tre barn tillsammans. När Joshua föddes började Michelle ta p-piller för att kunna planera när ett eventuellt syskon skulle kunna komma. Men så blev hon ändå gravid, och fick missfall. Läkaren menade att orsaken till missfallet var att hon använde p-piller, och Michelle blev förfärad. Hon hade orsakat detta! Det var då Michelle och Jim Bob bestämde sig för att överlåta antalet barn åt Gud. Ett par månader senare var Michelle gravid igen – med tvillingar.

Och även om hon nu har många förlossningar bakom sig vill hon inte säga att det är lätt att föda barn.

– Varje förlossning är unik. Erfarenhet hjälper, men man måste förbereda sig väl varje gång, skriver Michelle i bloggen.

Bortsett från tre kejsarsnitt har barnen fötts vaginalt. Allt du velat veta om kejsarsnitt

Uppfostran och parförhållande

– Ge positiv feedback tio gånger oftare än tillrättavisningar är vårt motto, och även om vi inte alltid lyckas kommer det att fortsätta vara vårt mål, skriver Michelle.

Både Michelle och Jim försöker också ha spontana samtal själva med varje barn då de pratar om vad som är viktigt för barnen. Michelle menar att detta ger henne ett nära förhållande till vart och ett av sina barn.

Hon berättar också att hon fokuserar på att sänka rösten när hon blir arg.

– När man pratar med lugn röst försvinner en del av ilskan.

Pappa Jim Bob har sagt åt barnen att viska i hans öra: ”Pappa, jag tror du börjar blir arg” för att förhindra att han mister behärskningen.

För att vårda parförhållandet är mormor barnvakt en kväll i veckan medan Michelle och Jim Bob njuter av middag på restaurang tillsammans. Dessutom har de en regel om att aldrig lägga sig innan konflikter är uppklarade.

Och det bästa med att ha 19 barn?

– Man har aldrig långtråkigt, säger Michelle.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Ge dig själv tid som nyförlöst och mamma

”Kvinnan har haft gott om tid på sig att vänja sig vid alla förändringar i kroppen under graviditeten. Men efter förlossningen händer det mycket...