BebisSömn10 tips på hur du får ditt barn att sova

10 tips på hur du får ditt barn att sova

Av av Pernilla Gudmundsson. Ill Foto: iStock.com 1284 Uppdaterad 21.11.11

Man har preciiiis satt sig för en stunds välförtjänt vuxentid när barnet vaknar igen…

Ibland går dagarna i ett. När man har ett litet barn får man ofta välja mellan att ordna praktiska ting medan barnet sover eller vila själv. Om man inte har vilat själv känns ständiga uppvakningar nattetid ibland övermäktigt. Om man är två vuxna kan man givetvis turas om att nattvaka men det finns också saker att göra för att få barnet att helt enkelt sova bättre.

1) Rutiner
Dygnsrytm är något barn måste lära sig. Gör samma sak varje kväll, det markerar att det är sovdags och människans psyke fungerar så att det då ställer in sig på det som ska komma. Det kan handla om att direkt efter kvällsmat ta ett bad, plocka fram pyamas, sätta på en särskild godnattskiva, borsta tänderna, vinka god natt till månen och dra ner rullgardinen, välja bok, sjunga en godnattvisa… Eller annat som fungerar för dig. Det viktiga är att göra det till en ritual och göra det varje kväll. Bestäm antalet böcker eller sånger på förhand och låt dig inte övertalas att sjunga eller läsa mer.

Läs mer: När läggningen blir en kamp


2) Sovplatsen
En stor säng kan verka otrygg för små barn. Man kan till exempel använda en ihopsnurrad filt för att avgränsa en del av sängen. Försök styr användningen av sängen. Sovplatsen är till för sömn, inte lek. Försök lära barnet att associera sängen med sömn. Inte din famn, nallen eller att bli buren. En speldosa kan göra det mer lustbetonat att sova i sängen. Den kan också vara till hjälp när barnet vaknar då barnet förhoppningsvis kan roa sig själv en stund. Barnet sover bäst i sin egen säng, även på morgnar och när det är sjukt. Dämpa belysningen, tänd ett svagt ljus eller använd dimmer. Ha minsta möjliga belysning tänd vid matning och blöjbyten på natten. Det ska vara svalt i sovrummet, runt 19 grader är bra.

3) Speciell hantering på natten
Prata med barnet med dämpad röst. Byt inte blöjan om barnet bara har kissat. En våt blöja kan vänta till morgonen. Undantag är givetvis om barnet har problem med huden i blöjområdet. Gör skillnad på dag- och nattrutiner. Inte för mycket mys om natten utan lägg tillbaka barnet i egen säng direkt efter matningen. Gör tydlig skillnad på dag och natt på alla sätt. En generell regel är att barn över sex månader inte ska tas upp när det en gång har lagts att sova.

4) Matning
De första tre till fyra månaderna sover barnet ungefär lika mycket på dagen som på natten. Barnet vaknar oftast efter en till tre timmars sömn för att få mat. Nattmatning bör göras på sovrummet. Om barnet vill ha mat flera gånger per natt eller ska vänjas av med nattmatning kan det vara bra att gradvis försöka öka tiden mellan varje nattmål. När barnet är cirka 6 månader kan nattmålet skippas. Barnet kommer att vakna av gammal vana men om man då bara ger napp och stoppar om så lär sig barnet oftast snabbt att inte vakna. Om du ger ditt barn mat med socker i: undvik det före läggdags (för ammande barn handlar det om vad mamman äter och för äldre barn att undvika saft, choklad, kex och liknande). Lägg inte barnet hungrigt.

5) Ta inte upp barnet i onödan
Barnet sovmönster har kortare intervall än hos vuxna, och barn har flera faser då de sover lätt. Då kan de låta som om de är vakna. Vänta därför med att ta upp barnet – kanske är det bara lite orolig sömn som går över. Man ska inte låta små barn ligga och gråta utan att ta upp dem, men avvakta lite så att du inte stör mer än du hjälper.

6) Partnerns roll
När det inte handlar om mat, eller när man vill vänja av barnet med för täta mål, är det bra om den som inte ammar tröstar barnet på natten. Om mamma ammar så påminner hennes lukt om mat och det kan göra barnet mer vaket. Om barnet sover på föräldrarnas rum kan det, av samma skäl som ovan, vara bra om den som inte ammar ligger närmast barnet.

Läs mer: Hur mycket ska ett barn sova?

7) Frisk luft
Frisk luft är bra och främjar sömnen. Gå en promenad med barnet och låt det sova utomhus på dagtid, om möjligt. Det är bra att få minst en halvtimmes dagsljus varje dag.

8) Somna själv
När barnet är mellan tre och sex månader gammalt är det tid att lära sig somna på egen hand. Lägg då inte barnet när det är klarvaket eller övertrött. Napp och gosedjur i kombination med gråt i små mängder är då helt OK.

9) Sömn på dagen
Efter hand som barnet närmar sig ett år, bör man undvika att eftermiddagssömnen läggs för sent på dagen. Om barnet sover för mycket på dagen kan det gå ut över nattsömnen. Om ett barn som är över sex månader sover lite på natten och mycket på dagen kan det vara aktuellt att väcka barnet när det har sovit 1 1/2 till två timmar på dagen för att komma i rätt fas.

10) Varva ner timmen före
Undvik mycket aktivitet timmen före läggdags. Övertrötta barn verkar ibland fulla av energi, men det är kroppen som jobbar förtvivlat för att hålla sig vaken. Föräldrarna blir ofta stressade och frustrerade om barnet inte vill sova. Detta kan smitta av sig på barnet och göra sömnen ännu mer avlägsen. Försök varva ner själv också!

Läs också: Skillnad mellan barn och vuxnas sömn


FAKTA om sömn
Forskarna vet fortfarande inte allt om varför vi sover, men vi har alla känt av resultatet om man inte har fått tillräckligt med sömn: trötthet, lättretlighet, sämre minne och störd koncentrationsförmåga. Längre perioder utan sömn kan ge ångest– och depressionssymptom och även diabetesliknande tillstånd. Övervikt och hjärt–kärlsjukdomar kan också kopplas till sömnbrist.

Sömncyklerna mellan barn och vuxna skiljer sig åt. En sömncykel går från vakenepisod till vakenepisod. Före ettårsåldern är en sömncykel ca 50–60 minuter, vilket innebär att det är normalt att spädbarn har en vakenepisod en gång i timmen. De barn som sover tillsammans med andra kan normalt ha ännu flera vakenepisoder. Föräldrarna lägger i regel inte märke till vakenepisoderna om inte barnet gråter.

Spädbarn har en mycket större andel drömsömn (REM–sömn) än vuxna. Hos vuxna är ungefär en fjärdedel av sömnperioden drömsömn. Hos spädbarn kallas detta aktiv sömn och hos nyfödda utgör ungefär hälften av sovtiden sådan sömn. Hos för tidigt födda kan REM–sömnen utgöra en ännu större del av sömnen, upp till 80 procent. Vid ungefär tre månaders ålder ändras sömnmönstret så att barnet går via lätt sömn till djup sömn när det somnar – precis som vuxna.

Att ett barn har börjat ”sova hela natten” – eller rättare sagt att föräldrarna inte längre märker att det vaknar – är inte nödvändigtvis något som kommer att bestå. Barn som tidigare har sovit hela natten i ett sträck kan ibland börja vakna igen. Vanligtvis beror detta på sociala faktorer. Undersökningar visar att en tredjedel av alla barn fortsätter att vakna under natten och väcka sina föräldrar ända upp till fyraårsåldern.

Källor:
Sömn och utveckling hos barn och unga, Eli Sørensen, Fysiologiska inst, Universitetet i Bergen.

Sömnsvårigheter i allmänmedicin, Björn Bjorvatn, professor dr.med., Universitetet i Bergen.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...