GravidGravid – vad gör man sen?!

Gravid – vad gör man sen?!

Gravid - vad gör man sen?!
Av Barnmorska Pernilla Ny 459 Uppdaterad 05.05.08
Grattis du har fått ett positivt graviditetstest, så nu vet du att du är gravid!
Det är bra att så snart som möjligt kontakta en Barnmorskemottagning (hette tidigare Mödravårdscentral). Telefonnummer hittar man lättast på Blå sidorna i telefonkatalogen eller genom att söka på sjukhusets webbplats. I de flesta städer finns det flera olika mottagningar, ring till en av dem för att få reda på vilken du tillhör. Telefontider och öppettider finns också tillgängligt på nätet eller via sjukhusens växlar.
Det första som händer är att man får tid för ”inskrivning” (i vissa städer får man först en gruppinformation i tidig graviditet, för att sedan få en individuell tid med ’sin’ barnmorska lite längre fram). På inskrivningstillfället skall man ta med sig legitimation. Har du inte svensk legitimation tar du med dig ett personbevis från skattemyndigheten. Om du vill förbereda dig så tar du också med alla dina frågor, skriv gärna upp dem så att du kommer ihåg allt när det väl är dags. Kvinnan med partner är båda välkomna på alla besök!
Tiden för inskrivning kan variera på olika mottagningar, men enligt Socialstyrelsens rekommendationer så är det mellan graviditetsvecka 8-12 som är lämpligt. Är man 32 år och äldre får man i vissa städer först komma till ett informationssamtal om fosterdiagostik, detta sker runt vecka 8-9.
På inskrivningssamtalet tar barnmorskan upp frågor kring kvinnans hälsa och lite om hennes föräldrars hälsa för att bilda sig en medicinsk uppfattning om hälsotillståndet. Dessutom talar man bland annat om vilken mat som bör undvikas, och om man är intresserad av fosterdiagnostik (till exempel ultraljusundersökningar).
Sedan erbjuds alla gravida kvinnor att testas för HIV, syfilis, röda hund samt hepatit via blodprov och dessutom ett urinprov för att undersöka om det finns klamydiabakterier. Dessutom kontrolleras blodvärden via ett stick i fingret samt blodtryck. Under detta första besök tar man också upp frågor kring rökning och alkohol. Alla erbjuds att fylla i ett frågeformulär gällande hur man nyttjar alkohol. Allt för att kunna hjälpa kvinnor som har ett missbruk eller tendens till sådant.
Därefter får du/ni information om kommande besök. Enligt rekommendationer erbjuds alla gravida sju till nio besök under sin graviditet hos ’sin’ barnmorska. Målet är att du/ni skall träffa ett fåtal barnmorskor för att hinna etablera en kontakt. Oftast har man en – två beroende på ev. sjukdom och semestrar. Efter inskrivningsbesöket är nästa besök inte förrän v. 25. För vissa kan detta kännas väldigt länge och då kan man tidigarelägga det andra besöket. De som sedan väljer att göra fosterdiagnostik (ultraljud) gör det vanligtvis i vecka 16-18 på Kvinnokliniken på sjukhuset där man bor. Här sitter specialistbarnmorskor som utför den undersökningen.
När man sedan ses i vecka 25 så kontrolleras barnets hjärtljud, antingen med tratt eller doppler (elektroder som fästs på magen), magen mäts för att ha kontroll på barnets/livmoderns tillväxt, blodtrycks tas och sedan har man ett allmänt samtal om kvinnans hälsa.
Därefter möts man på de flesta håll i vecka 28 då man erbjuds en så kallad glukosbelastning för att undersöka om man har graviditetsdiabetes. Kvinnan kommer fastande på morgonen till Barnmorskemottagningen och får dricka en söt dryck (ta med citron så smakar det bättre). Därefter får man vila på mottagningen under två timmar (ta med bok eller tidning!) för att sedan kontrollera b-gluckoshalten i blodet via ett stick i fingret.
Rutinkontroller görs i vecka 31, 33, 35, 37, 39, 40 – och sen inväntar man förlossningen!
Någon gång under dessa veckor blir de par som är förstagångsföräldrar erbjudna att deltaga i en föräldragrupp. Antingen träffas en mindre grupp med par eller så erbjuds aulaföreläsning. Det man då går igenom är hur förlossningen går till, smärtlindring som finns tillgänglig samt amning. Går man i mindre grupper är ett av målen också att man får möjlighet att läsa känna andra i samma situation, kanske i samma område som man själv bor i. Träffarna brukar vara fördelade på tre -fyra gånger.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Julklappstips til två- till treåringar

Många barn i den här åldern har äntligen förstått att de kan önska sig saker till jul. Och treåringens önskelista kan snabbt bli lång....