GravidNyttiga cocktails för gravida!

Nyttiga cocktails för gravida!

Nyttiga cocktails för gravida!
Av Marina Nilsson 163 Uppdaterad 08.12.10

De är alkoholfria, kalla eller varma, och inte bara till för festen. De här drinkarna kan hjälpa dig vid illamående, sura uppstötningar, störd nattsömn och andra jobbiga graviditetsbesvär. Skål!

Vid graviditetsillamående – Smaksatt vatten i nya djärva kombinationer

Illamåendet drabbar 75 procent av alla gravida. Vatten motverkar uttorkningen och är oftast det bästa att dricka, men servera det gärna lite roligare än vanligt.

Exempel:
* Melon + Mynta: Skär ett par skivor av en smakrik melon, exempelvis galia, och lägg i vattenkaraffen. Komplettera med myntablad, gärna hackade så kommer smaken fram bättre. Kyl!

* Ingefära + Blodapelsin: Skiva en bit ingefära tunt. (Ingefära är för övrigt en klassiker mot just illamående.) Plussa på med en blodapelsin i skivor eller klyftor.

* Melon-slush: Ta bort kärnorna från en skiva vattenmelon och mixa den tillsammans med vatten till krämig konsistens. Serveras iskyld!

Varför är jag illamående?
Blodsockerhalten sjunker, blodtrycket är lägre, och den växande livmodern trycker redan tidigt mot magsäcken. Det är några av de bidragande orsakerna till illamåendet, men exakt varför en del gravida klarar sig helt utan illamående är faktiskt fortfarande en gåta.

Mot magsyran – Mjölkdrink med hälsosting

Halsbränna och sura uppstötningar är vanliga bland gravida. Kall mjölk lindrar, och du kan enkelt göra en god och nyttig cocktail.

Exempel:
* Mixa mjölk och valfria frysta bär med mixerstav. Servera genast.
* Mixa mjölk, banan och några isbitar på samma sätt, för en lite matigare dryck.
* Skaka mjölk och grenadine (alkoholfri färgsättare som görs av granatäpplen) i en shaker med is och sila ner i cocktailglas. Ger en härligt rosa och skummande mjölkdrink som smakar lite sött.

Varför får jag sura uppstötningar?
Din livmoder växer och trycker på magen, samtidigt som din nedre magmun av hormonella skäl är mer avslappnad än vanligt, vilket tillåter magsyra att tränga upp från magsäcken till matstrupen. Undvik framförallt alla slags juicer och syrliga drycker, som gör besvären värre.

För en god natts sömn – Varm mjölk med kryddor och ayurveda

Ett glas varm mjölk har rekommenderats i alla tider som en dryck som ger god nattsömn. Idag vet vi att aminosyran tryptofan (som finns i mjölk) är viktig för kroppens produktion av serotonin, som i sin tur styr trötthet.

Exempel:
* Värm lite ekologisk, gammeldags mjölk i kastrull och krydda med ingefära, gurkmeja, muskot och kardemumma. Enligt ayurvediska källor får det kroppen att slappna av och bli starkare under sömnen.

Varför sover jag så dåligt?
Oftast kommer besvären under den tredje trimestern, då babyns tryck på urinblåsan inte minst tvingar upp dig nattetid för att kissa. Fler drömmar än vanligt och olika typer av fysiska krämpor (till exempel kramper i vaderna, som också kan vara kalciumbrist) gör även sömnen allmänt orolig. En del experter menar att sömnstörningarna också har funktionen att vänja den blivande mamman vid upphackade nätter, som under spädbarnsperioden.


För att få ny energi – Näringstoddy med honung
Graviditeten innehåller ett flertal olika ”trött-perioder” redan innan magen har hunnit bli särskilt stor. Prova den här alkoholfria toddyn som bara innehåller energigivande ingredienser!

Näringstoddy
* 1 dl mjölk
* 1 dl mangojuice
* 1 matsked flytande honung
* 1 ägg
* 1 skalad kiwi

Blanda ingredienserna med en mixer, tills att drinken har en fluffig och len konsistens. Njut!

Varför har jag ingen energi?
Under graviditeten ökar blodmängden från cirka 4 till cirka 6 liter. När blodet ”späs ut” så hinner inte produktionen av röda blodkroppar med, vilket ger lågt hb-värde, en åkomma som inte minst förknippas med trötthet. Ät järnrik mat för att få upp hb-värdet.


För festen! – God alkoholfri drink för gravida!

Här är två alternativ för drinkar som passar på vinter- respektive sommarfesten:

* Vintermysigt:
Värm upp svartvinbärsjuice med lite kanel och stjärnanis, som ett gott alkoholfritt alternativ till glögg.

* Sommarsmarrigt:
2 cl cocos syrup
1 cl blå curaçao syrup
1 dl ananasjuice
4 cl mjölk
Några isbitar
Mixa i blender och njut av en söt och exotisk drink.

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...