GravidSå ser ditt barn ut inne i magen!

Så ser ditt barn ut inne i magen!

fosterillustrationer
Av Maren Eriksen, Babyvärldens redaktion 218 Uppdaterad 17.08.11

Babyvärlden har tagit fram helt nya och realistiska illustrationer av fostrets utveckling. Illustrationerna är i 3D och visar på ett fantastiskt sätt vad som sker genom graviditetens 40 veckor.

Illustrationerna är framtagna av redaktionen på Babyvärldens huvudkontor i Norge.

– Gravida kommer att få nya insikter om vad som händer inuti kroppen. Och inte minst kommer de att förstå mer om hur fostret växer. Dessa illustrationer är väldigt realistiska och fina, säger överläkare Harm-Gerd K. Blaas vid Nationellt center för fostermedicin i Trondheim.

Babyvärldens redaktion har jobbat tillsammans med illustrationsfirman MediMation i England för att utarbeta dessa fina och naturtrogna illustrationer om vad som händer med fostret och mammans kropp genom graviditeten. Överläkare Blaas har kommenterat och kontrollerat illustrationerna under resans gång och vi är nu stolta att presentera dem för er.

– Detta är den bästa serien illustrationer av mamma och foster genom graviditeten som jag har sett, och helt i nivå med de medicinska illustrationer som vi använder, säger Blaas.

Se de fina vecka för vecka – illustrationerna här

Ett fönster till världen innanför
Alla som jobbar på Babyvärlden har barn, och har själv varit i situationen då man föreställer sig vad som gömmer sig inuti magen. Ultraljud är spännande att vara med om, och inte minst en viktig undersökning av barnet i magen. Men ultraljud ger ingen bra bild av storlekförhållanden och säger lite om vad som händer i mammans kropp. Det var därför vi tog fram illustrationerna.

Som gravid är det också svårt att föreställa sig hur barnet ser ut. Även om man får detaljerade uppgifter om storlek i centimeter och millimeter är det svårt att tänka sig proportionerna.

– Det hjälpter alltid med bilder och illustrastioner för att förstå. Kanske speciellt när det gäller fostrets storlek och placering i mammans kropp, men också i den tidiga embryofasen när barnet i magen ännu inte liknar en människa, säger Blaas.

Han menar att gravida lätt kan tro att barnet är större än det är tidigt i graviditeten, eftersom magen ju är så stor, man känner sig uppblåst och organ flyttar lite på sig inuti mammans kropp.

Det bästa alternativet
Blaas har själv letat på nätet efter bra illustrationer av fostrets utveckling vecka för vecka och har blivit lite besviken över vad han inte hittat.

– Därför tycker jag detta är en jättebra idé och de är väldigt fina. Illustrationer kan aldrig bli lika bra som ett foto, men eftersom man inte kan fotografera fostret kontinuerligt och vad som sker i mammans kropp, så är detta det bästa alternativet. Babyvärldens nya illustrationer av fostrets utveckling kommer att öka förståelsen betydligt hos gravida, säger han.

Se de fina vecka för vecka – illustrationerna här

 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Ge dig själv tid som nyförlöst och mamma

”Kvinnan har haft gott om tid på sig att vänja sig vid alla förändringar i kroppen under graviditeten. Men efter förlossningen händer det mycket...