BebisAmningsdocka skapar debatt

Amningsdocka skapar debatt

Av Janet Molde Hollund/Pernilla Gudmundsson. Foto: Thebreastmilkbaby.com 102 Uppdaterad 17.08.11

Skulle du låtit din lilla flicka ta på sig leksaksbröstvårtor för att amma sin docka? I USA har dockan The Breast Milk Baby fått sinnet att rinna över hos många föräldrar.

The Breast Milk Baby är en docka som gör att barn kan imitera hur det är att amma. Med dockan följer en speciell amningströja som barnet kan ta på sig. Tröjan ser ut som en bikini, och två blommor som föreställer bröstvårtor är sensorer. När barnet läggs intill sensorn gör dockan rörelser och drickljud.

Amningsdockan är tillverkad av en spansk producent och har sålts i flera miljoner exemplar i Europa. När dockan nu säljs i amerikanska leksaksbutiker går det inte obemärkt förbi. Många föräldrar rasar över att barn ska ha sådana leksaker och menar att dockan får småflickor att växa upp allt för fort. Vissa menar också att det redan finns alltför många tonårsgraviditeter i USA.

På Facebook finns det en grupp vars mål är att förbjuda dockan: Against the Breast Milk Baby Doll. Facebook-gruppen The Breast Milk Baby har fått flera tusen likes, men också här är det debatt.

De som gillar dockan menar att den kan hjälpa till att göra amning mer naturlig och att det är bra att det finns en docka som visar hur matning av bebisar egentligen går till. För varför ska barn lära sig att bebisar dricker ur flaska när det bästa är modersmjölk?

Svenska leksaksbutiker tveksamma

I Sverige kan varje leksaksbutik ta in produkter direkt från leverantör, så det är svårt att veta om dockan finns i någon butik någonstans i Sverige. Och efter en liten rundringning verkar det inte heller bli aktuellt.

– Jag har inte hört talas om dockan. Vi har inte den och den har inte presenterats för mig av någon leverantör, säger Lekias VD Thomas Axell.

Inte heller på Babyproffsen känner man till dockan.

– Vi har inte den och vi tar sällan in något om ingen från våra butiker har frågat efter den. Och det har de inte gjort, säger produktansvarige Nils Stenvall som för övrigt inte har någon åsikt om själva dockan som sådan.

Thomas Axell förstår att dockan skapar debatt.

– Jag är tveksam till idén och tror inte den skulle fungera på den skandinaviska marknaden. Att man i USA diskuterar tonårsgraviditeter är en sak. Här har vi dessutom debatten om könskodade leksaker. Jag tror leksaken har stannat på vägen redan av den anledningen.

Marknadsdirektör Carsten Nielsen på BR och Toys ‘R’Us säger att han inte skulle vilja ta in dockorna.

– Barn gillar rollspel. Flickor gillar att leka mamma, men det kommer de att göra oavsett. Diskussionen är hur långt vi ska dra detta, om man ska gå i den riktningen som The Breast Milk Baby gör. Jag tycker hela sättet på hur den fungerar, att barnet ska ta på sig något för att amma, är speciell, säger Nielsen.

Han tror att amningsdockan kan stöta vissa och har inget intresse av att göra det.


Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

De mest populära namnen på Island

Island ligger lite efter när det kommer till namnstatistik och den senaste statistiken är från 2018. Nedan hittar du de 50 bästa pojknamnen och flicknamnen....