GravidSömnen under graviditeten

Sömnen under graviditeten

Det är inte ovanligt att du en bit in i graviditeten vaknar flera gånger per natt. Illustrationsfoto: iStock
Av Barnmorska Ragna T. Larsen, Mamastork 23 Uppdaterad 22.10.19
För de allra flesta påverkas sömnen av graviditeten. I början sover du kanske mer, i slutet ofta mindre. Men ju mer du stressar över att sömnen är annorlunda – kortare och mer uppstyckad – desto mer påverkar det dig och din vardag. Här får du några goda råd!

”Jag går upp och kissar 2–3 gånger per natt…”
”Även om jag känner mig väldigt trött somnar jag inte på över en timme…”
”Jag vaknar vid fyratiden i stort sett varje natt, och så kan jag inte somna om utan ligger ofta vaken till morgonen.”
”Varje gång jag vänder mig eller byter ställning vaknar jag av att höfterna och bäckenet gör ont.”

Känner du igen dig? I så fall är du inte ensam! För de allra flesta påverkas sömnen av graviditeten. Generellt kan man säga att tidigt under graviditeten sover man ofta mycket mer än vanligt, och senare sover man mindre än vanligt – i alla fall nattetid. För många är andra trimestern den period under graviditeten som sömnen är som bäst.

Helt normalt
Först och främst: Det är helt normalt med utmaningar i varierande grad när det gäller sömnen under graviditeten. Det händer otroligt mycket i kroppen – rent kroppsligt och fysiskt förstås, men man har också många nya tankar och känslor som kan påverka både drömmar och sömn. Du ska vara medveten om att det är normalt, och att du inte är ensam om din sömn påverkas av graviditeten.

Det är ju ett högst tillfälligt tillstånd som du inte upplever så många gånger – att vara gravid. Och ju mer du kan ta sömnförändringarna med ro, desto bättre är det. Med andra ord: ju mer du stressar över att sömnen är sämre, desto mer kommer det att påverka dig i vardagen. Så fokusera på att det är övergående, och att det löser sig när du är i mål som mamma!

Många påpekar gärna att du kommer att lida av sömnbrist i många år framöver. Och det stämmer så till vida att du som småbarnsförälder inte längre kommer att kunna bestämma själv när du ska sova. Men de allra flesta småbarnsföräldrar sover gott mellan varven, och de flesta barn sover efter ett tag hela nätter. Dessutom har de flesta en partner som är med och delar på de nätter som kräver lite mer.

Sök hjälp om sömnbristen begränsar dig
Med allt detta sagt är det inte alltid så lätt att inte låta sig påverkas. För en del byggs ett så stort underskott av sömn upp att de inte kan fungera normalt under dagen. Om du känner att sömnbristen begränsar dig under en längre tid är det viktigt att du pratar med din barnmorska. Då kan du få råd som passar just dina problem, och i vissa fall kan rentav en sjukskrivning behövas för att du ska återhämta dig.

Gå upp om du inte kan sova
Tänk på att din säng och ditt sovrum ska associeras med sömn. Ofta är det bäst att gå upp om du inte kan sova. Gör gärna den vakna stunden till en trevlig stund. Gå upp och sätt dig i soffan eller en skön fåtölj, tänd mysbelysning och sätt på musik, läs en tidning eller bok, stryk över magen och känn lite extra efter babyn. När tröttheten så småningom kryper på, och först då, lägger du dig igen och hoppas på lite mer sömn.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna: