GravidTips och rådKom-ihåg-lista för första trimestern

Kom-ihåg-lista för första trimestern

Illustrationsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 98
Grattis till graviditeten – nu har du ansvaret för ett nytt liv! Det är spännande, kanske lite läskigt, fantastiskt och fascinerande. Det är också mycket att hålla reda på. Vi hjälper dig att komma ihåg några av de viktigaste sakerna för dig själv och din baby de första tolv veckorna.

Besök förlossningsuträknaren
Du kanske redan har misstänkt att något händer i din kropp, utan att vara helt säker. Men så snart graviditetstestet visar ”gravid” eller två streck i displayen är det ett faktum. En del behöver kanske en extra bekräftelse – eller tre. Är det sant? Har det äntligen hänt?

Vissa barn är efterlängtade, andra kommer som en överraskning. Oavsett vilket, så växer ett litet liv inom dig. För många är det naturliga nästa steget att försöka ta reda på när babyn ska komma till världen. Beräknat förlossningsdatum är minst sagt ett osäkert mått. Bara runt 4 procent av alla barn föds på beräknat datum. Men ungefär åtta av tio barn föds inom några veckor före eller efter.

Flera studier tyder på att graviditetens längd i stor utsträckning bestäms tidigt under graviditeten. Vissa barn behöver alltså kortare tid för att bli klara, andra längre – och det är helt normalt. Men det är ändå praktiskt att få ett datum att förhålla sig till.

Besök vår förlossningsuträknare och fyll i datumet för första dagen av din senaste mens, så kommer det magiska datumet fram, tillsammans med ett antal viktiga milstolpar. Du kan också välja att räkna ut datumet utifrån befruktningstillfället, om du är relativt säker på när det hände. Tänk på att graviditetens längd beräknas från den sista mensens första dag, även om du blev gravid cirka två veckor senare.

Ta folat
Folsyra, eller folat, är ett viktigt b-vitamin som kroppen behöver för celldelning. Nu när du är gravid behöver du extra folat för den ökade celldelningen som sker i dig. Därför bör du ta extra tillskott. Det rekommenderas att gravida kvinnor tar 0,4 milligram folat dagligen, fram till tofte graviditetsveckan. Det allra bästa är om du tog tabletter med folat redan veckorna innan du blev gravid, men det är inte för sent att börja – ju tidigare desto bättre. Folat finns i de flesta multivitaminer, men se till så att du får tillräcklig dos. Ta däremot inte fler multivitaminer för att få tillräckligt med folat, det finns separata folattabletter som innehåller rätt dos.

Det viktigaste skälet till att folat rekommenderas före och under graviditeten är att det kan minska risken för ryggmärgsbråck. Ryggmärgsbråck är ett tillstånd där fostrets ryggradskanal inte sluts som den ska, vilket gör att barnet kan drabbas av exempelvis förlamning i benen och problem med urinering och avföring. Det är ett allvarligt tillstånd, men det kan förebyggas. Lyckligtvis är det ovanligt, i Sverige föds årligen runt 15–25 barn med ryggmärgsbråck, totalt föds runt 115 000–120 000 barn.

Sluta röka
Barn vars mammor har rökt under graviditeten väger 200–300 gram mindre än andra barn. Det låter kanske inte så farligt, men det kan vara det. Dessutom ökar rökning under graviditeten risken för bland annat missfall, blödningar, föreliggande moderkaka, för tidig födsel och astma eller andra andningssjukdomar. Babyn i magen har alltså allt att tjäna på att du klarar av att sluta röka. Som en extra bonus finns pengar att spara – röker du ett 20-pack om dagen kan du spara över 20 000 kronor på ett år. Pengar som kanske kan användas till bebisprylar i stället?

2016 rökte 4,7 procent av alla gravida mammor i början av graviditeten. 3,3 procent rökte fortfarande i slutet av graviditeten. För en del är det lätt att sluta röka, för andra kan det vara väldigt svårt. Ta hjälp av barnmorska, vårdcentral, Sluta röka-linjen (020-84 00 00 eller www.slutarokalinjen.se)  eller appen Rökfri.

Avstå från alkohol
Vi vet inte hur mycket (eller lite!) alkohol som ska till för att det du dricker ska kunna skada babyn i magen. Därför är rådet från Socialstyrelsen att du avstår helt från alkohol under graviditeten. Alkoholen passerar genom moderkakan, så att fostret inom loppet av några minuter får samma promillehalt som mamman. En del av alkoholen kommer också ut i fostervattnet som barnet dricker. Fostret har däremot inte samma förutsättningar att bryta ned alkoholen som mamman. Därför tar det längre tid för alkoholen att gå ur barnets kropp.

Alkohol är speciellt skadligt för utvecklingen av hjärnan. Barnet kan få allvarliga missbildningar, lägre intelligens, ADHD eller födas för tidigt om mamman dricker alkohol under graviditeten. Att sluta dricka alkohol är alltid gynnsamt för barnet – oavsett när under graviditeten det sker. Men ju förr, desto bättre.

Beställ tid för första mödravårdsbesöket
Du kan ringa till en barnmorskemottagning/mödravårdcentral så fort du har fått veta att du är gravid, ofta blir du kallad till ett första besök ganska tidigt så att du kan få information om vad du bör tänka på när du bär på ett barn. Själva inskrivningen sker ungefär i vecka 9–12. Under den första kontrollen får du mycket information, så ta gärna med dig eventuell partner så att ni kan hjälpas åt att komma ihåg allt.

Om du har många frågor som du vill ha svar på är ett tips att skriva ned frågorna i förväg – för det är lätt att glömma. Kanske känns graviditeten mer verklig när du har fått den bekräftad hos en barnmorska?

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Signe

Så populært er Signe:7204 personer har detta namn.I 2016 var Signe på 47:e plats bland Topp 50 jentenavn i Danmark 2016. I 2023 var Signe...