GravidVad ska jag ha med i BB-väskan?

Vad ska jag ha med i BB-väskan?

Kom ihåg att packa till både dig själv och barnet. Och kanskje till pappan också? Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Bebisvarlden 1211 Uppdaterad 22.04.16

Vissa packar BB-väskan flera veckor innan beräknat förlossningsdatum. Då står den där – packad och klar när du plötsligt behöver den. Andra bryr sig kanske inte lika mycket om det och rycker med sig MVC-journalen och legitimationen när vattnet går och värkarna är i gång som värst. Här får du en lista över vad du bör ha med dig – och andra saker som kan vara bra att ha.

Vad du behöver på sjukhuset beror till stor del på dig själv och var du ska föda. Vi är alla olika, och har olika behov, så därför varierar också innehållet i BB-väskan från kvinna till kvinna. Gemensamt för de flesta är väl att man har en tendens att packa med sig för mycket. Om det är din första förlossning har du ju ingen erfarenhet av vad du kan behöva eller vad som kan vara skönt att ha med. Dessutom vill man ju gärna vara på den säkra sidan och känna att man har packat för alla eventualiteter.

Läs också: 

Storlekar på babykläder

Sådant är barnets bajs

När ska jag packa – och vad ska jag packa?
Det varierar väldigt mycket från gravid till gravid när man packar. Det är praktiskt om packningen är klar tre–fem veckor före beräknat förlossningsdatum, med tanke på att de flesta bebisar föds mellan två veckor före och två veckor efter det datumet. Det kan vara smart att ha en bag och inte en resväska eftersom skåpplatsen kan vara begränsad på vissa ställen, och med flera nyförlösta kvinnor i salen blir det då trångt med resväskor. En bag tar mindre plats och kan lättare läggas in i ett skåp. Ska du ligga på BB-hotell har du mer plats och kan välja en resväska.

Det här bör du ha med dig till sjukhuset:

MVC-journalen (blodgruppering och provsvar), identitetskort försett med foto och födelseplan: Det här är viktigt att ta med sig! Här står all information om dig som BB-avdelningen behöver ha.

Mediciner: Ta också med de mediciner du använder regelbundet.

Mobiltelefon med laddare. Visa mobilhänsyn när du ligger på BB – gå gärna ut i korridoren eller i dagrummet om du ska prata länge eller medan andra sover.

Tofflor och/eller inneskor: Ta med tofflor som tål att gå in och ut i blöta duschrum på sjukhuset. Alltså är filttofflor eller andra inneskor i tyg kanske inte så lämpliga, men Crocs kan funka bra.

Bekväma kläder: Både att använda på sjukhuset och att åka hem i. Magen är fortfarande stor de första dagarna efter förlossningen, och det är skönt att ha vida och elastiska kläder på sig. Dessutom är de flesta ömma och såriga nertill och behöver använda stora bindor de första dagarna. Stora och rejäla trosor är bra att ha de här dagarna. Vissa tar också med sig några av mannens boxershorts. Många använder mammakläderna den första tiden efter förlossningen. Vissa använder amningströjor så att bebisen lätt kan komma åt bröstet, andra har vida tröjor. Välj i vilket fall som helst mjuka kläder med tanke på att du förmodligen kommer vara öm i bröst och bröstvårtor de första dagarna.

Trosor: Välj några som är elastiska och mjuka, med plats för stora bindor. De flesta sjukhus har också rätt osexiga men praktiska nättrosor som är idealiska de första dagarna efter förlossningen när bindorna är stora som blöjor.

Stora bindor med vingar: Urvalet på sjukhuset kan vara begränsat.

Kamera: Kom ihåg minneskort och laddare! En del väljer att ta bebisbilder med telefonen, men många vill gärna ta några bilder med en riktig kamera också. Vissa föredrar att pappan har det här med sig när han kommer på besök, så att mamman slipper ha det liggande i salen med tanke på stöldrisken.

Amnings-bh: Det kan vara bra att ha med dig en amnings-bh. Ett gott råd är att inte köpa så många bh:ar förrän mjölken har stabiliserat sig. De första dagarna med mjölk är produktionen hög och brösten är större än de kommer vara om en vecka. Vänta gärna med att köpa fler till dess, för det är inte så lätt att veta hur brösten ska bli.

Amningsinlägg: Mjölken kommer att rinna mycket de första dagarna, och amningsinlägg är bra att ha. Det finns engångsinlägg av papper. Dessa är mycket praktiska, men kan göra ont att ha på ömma eller såriga bröstvårtor den första tiden. Inlägg av ull eller helt enkelt en mjuk tygbit kan vara det bästa att använda direkt efter förlossningen. Man kan också köpa amningskupor i bomull eller bambu.

Toalettsaker, inklusive schampo och balsam: Under rensningsperioden är det skönt att ta grundliga och lugnande/uppiggande duschar. Du kommer att blöda kraftigt till en början, och god hygien är viktigt. Dessutom har du kanske stygn som behöver sköljas ordentligt. Här räcker det med rent vatten. Intimtvål bör inte användas den första tiden. Det är bra att ha med sig läppcerat och fuktighetskräm, du kommer säkert svettas en del de första dagarna, och dessutom är luften på många sjukhus torr. En del kvinnor har också med sig smink. Som nybliven mamma blir du säkert flitigt fotograferad av dina besökare. Kom ihåg att det är bra för din bebis om du inte använder för stark parfym eller blandar för många dofter. Din egen doft är det bästa och tryggaste de vet de första veckorna.

Morgonrock: På flera sjukhus kan du låna en, men många vill ha med sin egen morgonrock ändå. På BB-hotell måste du ta med dig egen morgonrock.

Läs också:


Vanlig namn i Australien kan bli populära här nu


Topp 50 flicknamn i 2015


Topp 50 pojknamn i 2015


Till barnet

Body:
Du kan låna kläder och täcke till bebisen medan ni är på sjukhuset. En del föredrar att använda egna kläder. En body behövs i vilket fall som helst till hemresan. Omlottbodies som du slipper dra över huvudet på bebisen, är ofta lättast i början.

Hemfärdskläder inklusive mössa och strumpor:
För vissa är det en tradition att familjen har med sig hemfärdskläderna när de kommer på besök på BB. Andra packar ner dem i väskan på förhand. Hemfärdskläderna bör bestå av byxor och jacka eller en hel sparkdräkt, strumpor och mössa. Tjocklek efter årstid. Vinterbebisar kan med fördel ha strumpbyxor också, eller en varm babypåse i bilstolen.

Babytäcke:
Ull eller bomull – allt efter årstid. Bra att stoppa om barnet med på väg ut och in i bilen.

Bilstol:
Ni måste ha bilstol redo inför hemresan. Många väljer en bilstol med bas. Då är det enkelt att ta in och ut bilbarnstolen utan att behöva spänna fast den varje gång. Det finns baser med isofix eller som fästs med bilbältet. Kontrollera att ni kan fästa den ordentligt i bilen i god tid före förlossningen. Många ber expediten visa hur man gör när de köper bilstolen.

Handdukar, blöjor, tvättlappar och haklappar får du låna på sjukhuset. Vissa vill att barnet ska ha napp, men du behöver inte ta med den till sjukhuset. Enligt rekommendationerna bör barnet inte börja med napp innan amningen har kommit i gång ordentligt. Det beror på att barnet suger annorlunda på bröstet än på nappen.

Andra saker som kan vara bra att ha med sig till förlossningen och de första dagarna:

Proviant:
Om förlossningen drar ut på tiden kan det vara bra med lite påfyllning. En god idé är att ha med sig ett litet urval, för det är inte säkert att allt känns frestande mitt i förlossningsprocessen. Frukt, kex, druvsocker, nötter, russin, godis, vatten och energidryck är exempel på saker som många tar med. Det kan vara bra att ha dricka redo i kylskåpet. Kom ihåg att ta med något till pappa också!

Babykläder:
Om du vill använda egna under sjukhusvistelsen eller ska ligga på BB-hotell. Om pappan ska bo på BB-hotell tillsammans med er under hela vistelsen är det bra att ha med några ombyten till honom också. Och kläderna som bebisen ska åka hem i.

Pengar:
Kan vara bra att ha om du ska handla i kiosk eller automater. Var försiktig med att ha för mycket värdesaker med dig på grund av stöldrisken.

Något att läsa:
En god bok eller ett par tidningar, gärna något lättläst?

Musik:
Kanske bor du i en sal tillsammans med flera andra, och då kan det vara skönt att dra för förhänget, sätta i lurarna och mysa med lite musik eller en god ljudbok.

Dagbok och skrivdon: Vissa vill skriva ner upplevelser och känslor medan förlossningen ännu är i färskt minne, kanske skriva lite till barnet eller i sin dagbok.

Sovkläder:
Det här får du låna på sjukhuset, men vissa vill ha egen pyjamas eller nattlinne. Knäppning framtill är att föredra.

"Matsmältningsmat":
Vissa har med sig katrinplommon, fibertillskott och annat om sätter i gång matsmältningen. Efter förlossning och begränsat matintag kan det ta tid innan saker och ting kommer i gång igen. Många sjukhus erbjuder fibertillskott vid måltiderna.

Hårfön:
Ta med om du behöver en för att torka håret. Tidigare fick nyförlösta kvinnor rådet att föna underlivet för att hålla stygnen torra, men nu är rådet att klappa dem torra med papper.

Toapapper:
Vissa upplever toapappret på sjukhuset som hårt och tar med sig eget mjukt papper.

Padda eller laptop
: Många vill ha med sig paddan eller laptoppen under sjukhusvistelsen. Men var försiktig! Salarna på BB är inte låsta, och även om personalen försöker hindra obehöriga från att komma in på avdelningen kan det hända. BB-hotell är något säkrare. Det kan vara praktiskt med en handväska så att du kan ta med dig värdesakerna när du går ut ur rummet.
 

Frågor? Ta kontakt med ditt sjukhus eller BB-hotell
 
Har du frågor om vad du behöver ta med dig, fråga din barnmorska eller kontakta ditt sjukhus eller BB-hotell direkt. Det kan också vara en god idé att förhöra sig med andra kvinnor som har varit på samma ställe.


Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna: