GravidVecka 12

Vecka 12

Av Bebisvarlden 717
Från 11 veckor och 0 dagar till 11 veckor och 6 dagar av graviditeten.
Vikt: 5-10 g
CRL: 41-52 mm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

OM BARNET:

I början av den här veckan är fostret nio veckor gammalt. Nu täcker ögonlocken ögonen, och de öppnas inte förrän omkring vecka 28. Lever, tarmar, hjärna och lungor börjar så smått att fungera nu, och huvudet växer inte lika fort längre. I käkarna sitter 20 små tandknoppar.

Vid slutet av veckan samlas tarmen i buken igen, så att navelbråcket försvinner. Tunntarmen är också veckad och börjar få tarmludd som efter födseln kommer att ta upp näringsämnen till kroppen. Matsmältningsmusklerna börjar fungera och drar ihop sig.

Fostret rör sig mycket, men det är fortfarande för tidigt att känna de små sparkarna.

TILL FÖRÄLDRARNA:

Har ni delat nyheten med familj, vänner och kolleger? Om inte kan det snart vara läge att göra det. Vissa har uppfinningsrika sätt att avslöja nyheten på, men ofta räcker det att bara säga det – budskapet i sig är ju en stor överraskning. Det kan kännas skönt att kunna prata med andra om tankar och känslor kring graviditeten – men glöm inte att ni som par bör ha huvudfokus på varandra.

Det är lättare att hålla en sund livsstil om ni är två om det. Det tjänar inte mycket till att hon äter sunt medan han har handen långt nere i chipspåsen. Sunda föräldrar är de bästa förebilderna för barn som ska växa upp i en värld full av frestelser.

Nu när livmodern kommer upp ur bäckenet kan det vara möjligt att höra barnets hjärtslag med en doppler. Kom ihåg att tidpunkten för när det går att höra hjärtljudet varierar från kvinna till kvinna, och från graviditet till graviditet. Vissa har sådan tur att de får höra det den här veckan, andra får vänta ett tag till. Det lilla hjärtat slår fort, mellan 110 och 160 slag i minuten. Man ska inte lyssna i tid och otid, för ljudvågorna leder till uppvärmning av fostret och fostervattnet.

En del gravida lider av huvudvärk. Försök undvika stress och dåliga arbetsställningar, drick rikligt och gå en promenad varje dag – det kan hjälpa. Du bör vara försiktig med att använda smärtstillande medel medan du är gravid.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...