GravidVecka 13

Vecka 13

Av Bebisvarlden 856
Från 12 veckor och 0 dagar till 12 veckor och 6 dagar av graviditeten.
Vikt: 10-20 g
CRL: 52 mm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

OM BARNET:

I början av den här veckan är fostret tio veckor gammalt, och många räknar den här tidpunkten som en milstolpe. De flesta missfall sker under loppet av de första tolv veckorna av graviditeten, och från och med nu blir det mindre vanligt. Orsaken är att de flesta sjuka foster spontanaborteras fram till vecka 12.

Det lilla fostret ser allt mer ut som ett människobarn, även om det inte är många centimeter långt. Ansiktet har ögon, näsa och mun, och nu bildas även strupen och stämbanden. Levern börjar avsöndra galla, som lagras i den färdiga gallblåsan.

Det är fortfarande svårt att bestämma barnets kön med ultraljud, men fostret börjar visa karakteristiska drag i de yttre könsorganen. Många av fostrets rörelser är reflexer, och det tunna hudlagret är väldigt känsligt.

TILL FÖRÄLDRARNA:

En milstolpe för de flesta gravida. Nu är risken för missfall betydligt mindre, även om den inte är helt borta, och många pustar ut. Hur har graviditeten varit hittills? Framöver kommer graviditetssymptomen vara mindre framträdande, och många tycker att det är en lättnad.

Känner du dig närmare din partner än tidigare? Det är kanske inte så konstigt, nu när ni har det största "projektet" någonsin på gång tillsammans. Vågar ni tänka lite längre fram i tiden nu? Hur det kommer bli att få ett barn? Hur tänker ni att ni kommer bli som föräldrar?

Hormonet relaxin gör leder och senor mer elastiska. Det är nödvändigt för att den växande livmodern ska få den plats den behöver. Men det destabiliserar också stora leder, särskilt i rygg och bäcken. Man kan få ont av stora ledrörelser, eller av att gå snabbt. Det kan hjälpa att hålla ihop benen när man ska resa sig upp från en stol eller gå upp ur sängen, och låta bli att ta två steg åt gången i trappan. Välj fysisk aktivitet som inte gör ont, och delegera hushållsgöromål som leder till smärtor, till exempel dammsugning. Prata med arbetsgivaren om något behöver ändras på jobbet.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...