GravidVecka 18

Vecka 18

Av Bebisvarlden 763
Från 17 veckor och 0 dagar till 17 veckor och 6 dagar av graviditeten.
Vikt: 180
CRL: 12 cm
Full längd: 17 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

OM BARNET:

I början av den här veckan är fostret 15 veckor gammalt. Den otroliga tillväxten fortsätter och allt mer av brosket förvandlas till ben. Ett nyfött barn har 300 ben i kroppen. Vissa av dessa växer efterhand ihop, så att man som vuxen har 206 ben i kroppen.

Öronen sitter nu på rätt ställe och det tunna lanugohåret täcker delar av huden. Det här håret har inget pigment och är därför alldeles vitt. Man vet inte helt säkert vilken funktion håret har, men man antar att det hjälper till att skydda det krämiga vaxlagret, vernix, som kommer att bildas på barnets hud.

Nu är det snart dags för ultraljud, om du väljer att utnyttja den möjligheten. Kanske får du se ditt barn röra sig, och kanske ser du också ryggraden – den ser ut som ett pärlband! Ni har kanske bestämt er för att ta reda på barnets kön, men det är inte alltid man kan se det helt tydligt.

TILL FÖRÄLDRARNA:

Nu är det inte helt lätt att hålla graviditeten hemlig längre, och folk kommer att se det. Tycker du att det känns okej? Eller trivs du inte riktigt i din gravida kropp? Det kan kännas väldigt bra om din partner eller någon annan som står dig nära säger att du är fin och att du gör ett fantastiskt jobb!

Kan det vara …? Om du har tur känner du kanske fjärilsvingar, en bubbla som spricker eller en liten fiskstjärt som slår inne i magen nu. Det är så många beskriver de första rörelserna de känner från barnet i magen. Det är väldigt spännande! Känn efter när du lägger dig på kvällen. Även om du ligger helt stilla är det inte säkert att du känner något. Om det är ditt första barn kan det hända att du måste vänta ytterligare några veckor innan du känner något.

Kring den här tiden upplever en del gravida att de plötsligt får intensiva smärtor i ljumskarna. Anledningen är oftast att de ligament som förbinder livmodern med bäckenet sträcks ut efterhand som livmodern växer. Smärtorna kan komma om man reser sig snabbt, vänder sig hastigt i sängen, eller när man går. Lyckligtvis går smärtorna fort över, och de ger med sig längre fram i graviditeten. Det kan hjälpa att luta sig lite framåt när man känner dem.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...