GravidVecka 37

Vecka 37

Av Bebisvarlden 2018
Från 36 veckor och 0 dagar till 36 veckor och 6 dagar av graviditeten.
Vikt: 2700 g
CRL: 32 cm
Full längd: 44 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

OM BARNET:

I början av den här veckan är fostret 34 veckor gammalt. Moderkakan var länge tyngre än fostret men väger nu endast en sjundedel av fostret.

Matsmältnings- och tarmsystemet är inte helt färdigutvecklade och kommer faktiskt inte att vara det förrän barnet är tre eller fyra år.

Ungefär 15 procent av fostrets vikt består nu av kroppsfett men huden är fortfarande rosaaktig eftersom blodådrorna ligger så nära yttersta hudlagret. Nu kan man se hudveck runt barnets knän, anklar och hals.

TILL FÖRÄLDRARNA:

Nedräkning! Använd tiden till att prata med varandra. Ännu har ni tid med det. Genom att sätta ord på tankar och känslor bearbetar ni dem under tiden. Det kan kännas tryggt för er båda att veta att ni går och tänker på samma saker. Samtidigt kan det ge nya perspektiv på ens egen tillvaro att få ta del av partnerns tankevärld. Ni kan göra viktiga upptäckter under loppet av den här processen. Är det svårt att prata om allt går det ju att skriva till varandra, antingen på lappar som dyker upp där man minst anar det, eller i mejl eller sms.

Nu står livmodern som högst, ofta ända uppe vid bröstbenet. Så det är inte så konstigt om du har problem med matsmältningen eller känner dig andfådd. Trösta dig med att barnet snart sjunker längre ner i bäckenkanalen. Det kommer att ge dig bättre andrum. Tyvärr brukar det dock innebära ökat tryck på blåsan i stället, och du kan känna dig kissnödig väldigt ofta – plågsamt ofta, tycker vissa.

Tycker du det är skönt att tänka på att du snart kommer få hela ”magregionen” för dig själv igen? Kanske kommer du att sakna sparkarna?

Från och med nu är det viktigt att veta hur barnet ligger. Det noteras i journalen när du är på kontroll. Be om en förklaring om det är något ni undrar över.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

De mest populära namnen på Island

Island ligger lite efter när det kommer till namnstatistik och den senaste statistiken är från 2018. Nedan hittar du de 50 bästa pojknamnen och flicknamnen....