GravidVecka 38

Vecka 38

Av Bebisvarlden 2194
Från 37 veckor och 0 dagar till 37 veckor och 6 dagar av graviditeten.
Vikt: 2950 g
CRL: 33 cm
Full längd: 46 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

OM BARNET:

I början av den här veckan är fostret 35 veckor gammalt. Nu återstår bara finputsning. Fostret fortsätter att lägga på sig och är snart redo att komma ut.

Barnet räknas inte som prematurt (för tidigt fött) om det föds efter början av den här veckan.

Fostret växer lite långsammare de sista veckorna, pojkar vanligtvis lite snabbare än flickor.

Vernixlagret på barnets hud börjar försvinna, men ofta blir lite av det kvar och kan faktiskt vara till hjälp under förlossningen. Det oljiga vaxlagret kan göra det lättare för barnet att passera genom förlossningskanalen.

TILL FÖRÄLDRARNA:

Nu är det många som går på mammaledighet! Äntligen blir du fri att använda tiden som du vill. Det behöver du. Vissa är dock lite rädda för att dagarna ska bli långa, och väntetiden därmed längre. Så kan det naturligtvis bli. Men de allra flesta upplever de här veckorna som oerhört värdefulla och nödvändiga. Lugnet sänker sig och kroppen får den variation och vila den behöver. De här veckorna är dina – så gör som du vill. Många är trötta och behöver helt enkelt vila. Njut av att göra i ordning kläder och utrustning till barnet. Det är väldigt speciellt. De här pyttesmå kläderna tål att tas fram och titta på – om och om igen.

Tid att pyssla om dig själv? Kanske kan din partner hjälpa dig att raka benen eller bikinilinjen? Kom ihåg att för barnmorskan spelar det ingen roll hur du ser ut under förlossningen. Så det är helt upp till dig vad du behöver för att känna dig bekväm.

Är det svårt att tänka på något annat än förlossningen? Tänk igenom vad som är viktigt för dig, och hur du kan tackla förlossningsarbetet. Det går att träna på andningstekniker som kan hjälpa dig att ta kontroll över smärtupplevelsen. Prata med din partner om förlossningen och vilken roll han ska ha. Att ha med någon man känner väl och litar på reducerar risken för komplikationer och behovet av smärtlindring.

Har ni inte packat sjukhusväskan än, så är det dags att göra det nu.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

7 miljötips för familjer som vill sluta använda plast

• Använd tygpåse eller väska istället för plastpåsar när du handlar. När det är möjligt, köp matvaror som inte är plastförpackade. • Använd matlåda i stål eller glas...