GravidVecka 39

Vecka 39

Av Bebisvarlden 2101
Från 38 veckor och 0 dagar till 38 veckor och 6 dagar av graviditeten.
Vikt: 3200 g
CRL: 34 cm
Full längd: 48 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

OM BARNET:

I början av den här veckan är fostret 36 veckor gammalt. Nu är gripreflexerna starka och hon eller han reagerar tydligare på ljus och ljud. Kroppen är rund och knubbig.

I tarmen finns det nu en hel del mekonium (barnbeck).

De flesta barn ligger nu med huvudet nedåt. Nu är det så trångt om utrymme att armar och ben ligger klistrade längs med kroppen.

Nästan alla ben i kroppen har hårdnat, men några hårdnar inte förrän barnet är fött. Barnets skalle är inte helt hopväxt. Anledningen är att huvudet ska kunna tryckas ihop och anpassas till förlossningskanalen. Huvudet får sin slutgiltiga rundade form kort efter födseln.

TILL FÖRÄLDRARNA:

Det är lätt att hänga upp sig på sitt beräknade förlossningsdatum, men barnet kan födas när som helst från och med nu och en månad framåt. Om du är förstföderska är det mest sannolikt att du föder några dagar efter beräknat datum.

På film brukar förlossningar nästan alltid börja med att vattnet går. I verkligheten är det bara 10-15 procent av alla förlossningar som börjar på det sättet. De allra flesta förlossningar börjar med värkar som gradvis tilltar i intensitet och frekvens.

Har ni någon plan för när, hur och för vem ni ska berätta att förlossningen är i gång och/eller att barnet är fött? Om ni vill undvika gratulationer i sociala medier innan ni själva har fått dela nyheten kan det vara bra att säga till familj, vänner och bekanta att ni själva vill vara de som berättar att barnet är fött.

Avståndet från symfysen till livmoderns överkant (fundus) kan variera beroende på om barnets huvud har fixerats eller inte. Du känner ett tryck i bäckenet när huvudet är fixerat. Hos flergångsföderskor händer det ofta att huvudet inte fixeras i bäckenet förrän förlossningen sätter i gång.

Vid den här tiden ser de flesta gravida fram emot att bli färdiga med graviditeten. Många säger att de känner sig oroliga och glada inför förlossningen på samma gång.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

De mest populära namnen på Island

Island ligger lite efter när det kommer till namnstatistik och den senaste statistiken är från 2018. Nedan hittar du de 50 bästa pojknamnen och flicknamnen....