GravidVecka 40

Vecka 40

Av Bebisvarlden 1466 Uppdaterad 25.01.05
Från 39 veckor och 0 dagar till 39 veckor och 6 dagar av graviditeten.
Vikt: 3400 g
CRL: 35 cm
Full längd: 49 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

OM BARNET:

I början av den här veckan är fostret 37 veckor gammalt. Omkretsen kring huvudet är nu ungefär samma som kring magen.

Lanugohåret är nästan helt borta, men det kan finnas rester i hudvecken vid födseln. Det ramlar snart av.

Barnet rör sig så mycket det kan, och det kan se underligt ut när magen rör sig rytmiskt när barnet hickar.

Hos pojkar brukar testiklarna nu vara på plats i pungen, men är de inte det kommer det i regel rätta till sig av sig själv inom kort.

TILL FÖRÄLDRARNA:

Det är förståeligt om du är otålig nu. Men det bästa och minst riskfyllda för dig och barnet är att förlossningen kommer i gång på naturligt sätt. Låt därför kroppen ta den tid den behöver. Du har väntat i nio månader. Försök bereda dig på att det kan ta ännu en vecka eller tre.

Har ni tänkt igenom vad som ska hända efter förlossningen? Det rekommenderas att nyfödda får tillskott av K-vitamin strax efter födseln, antingen med spruta eller som droppar.

Vad tänker ni om efterbördsfasen? Om det är låg blödningsrisk, vill ni att den ska få fortskrida så naturligt som möjligt, utan medicinering?

Vem ska klippa navelsträngen? I regel är det pappan som får den äran – vill han ha den? Det rekommenderas att man väntar med att klämma av navelsträngen tills barnet har fått i sig allt blod det kan få från moderkakan. I det här blodet finns extra järn, röda blodkroppar som kan frakta syre, extra näring och rikligt med stamceller som kan skydda mot skador och infektioner. Först när allt blodet har runnit över till barnet är moderkakan klar med sitt jobb, och då är tiden inne för att klippa av förbindelsen mellan mamma och barn.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...