GravidVecka 41

Vecka 41

Av Bebisvarlden 1176 Uppdaterad 25.01.05
Från 40 veckor och 0 dagar till 40 veckor och 6 dagar av graviditeten.
Vikt: 3600 g
CRL: 36 cm
Full längd: 51 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

OM BARNET:

I början av den här veckan är fostret 38 veckor gammalt, och det beräknade förlossningsdatumet närmar sig. De flesta barn föds 38 veckor och tre dagar efter befruktningen (efter 40 veckor och tre dagers graviditet).

Fostret är nu fullt utvecklat och redo att födas, men det kan också hända att det stannar i livmodern några dagar eller veckor till. Navelsträngen kan vara över en meter lång. Den stora levern ger barnets mage den välbekanta runda formen. Huden är blek, och mindre skrynklig än tidigare.

I skallbenet finns öppningar som inte är helt hopväxta än. De kallas fontaneller och gör att huvudet kan pressas samman under förlossningen utan att det skadar hjärnan. Fontanellerna kommer att växa ihop under loppet av det första året. Tårkanalerna är inte färdigutvecklade, så barnet kommer inte att gråta tårar de första veckorna.

TILL FÖRÄLDRARNA:

Händer det i natt? Ja, av någon anledning startar förlossningar ofta på natten. Vissa menar att det är för att kroppen måste vara avspänd för att startskottet ska gå av. Eftersom du inte vet när det händer gäller det att vila när du kan. Väntetiden kan bli en tålamodsprövning. Din partner bör se till att vara tillgänglig dygnet runt – för nu händer det snart!

Tänk att ni snart ska få träffa det lilla barnet som ni känner så väl, men som det ändå har varit så svårt att föreställa sig inne i din kropp. Vem är han/hon? Hur ser barnet ut? Hur kommer ni att bli som familj?

All anspänning kan göra er trötta och lättirriterade de här sista dagarna eller veckorna. Vissa upplever det som extra jobbigt att alla runt omkring dem kommer med kommentarer. Försök se det som att de bryr sig om dig. Ta de goda historierna till dig och släpp de dåliga. Kom ihåg att det här är du, din kropp och din förlossning. Ingen kan på förhand säga hur det kommer att bli.

Hur mycket av barnets liv ska ni dela i sociala medier? Det kan vara bra att ha tänkt igenom den här frågan, både var för sig och tillsammans. Gör det som känns rätt för er som familj.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...