GravidVecka 6

Vecka 6

Av Bebisvarlden 870
Från 5 veckor och 0 dagar till 5 veckor och 6 dagar av graviditeten.

Längd: 1-3 mm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

OM BARNET:

Nu är embryot tre veckor gammalt. B-vitaminet folat hjälper till med att stänga embryots neuralrör. Om det inte stängs ordentligt kan det leda till ryggmärgsbråck och dålig hjärnutveckling. Därför rekommenderas gravida att ta tillskott av folat i form av folsyra. Mot slutet av denna vecka har de tre olika delarna av hjärnan bildats. Den främre delen, som sköter minne, tänkande, förnuft, problemlösning och signalerna från sinnena. Mellandelen som koordinerar och styr signalerna till rätt platser. Och bakre delen av hjärnan som styr värmereglering, andningen och musklernas rörelser.

Ryggrad, ryggmärg, hjärna, hjärta, skelett och muskler börjar nu utvecklas så smått. Två hjärtrör bildas och smälter samman till ett primitivt förstadium till hjärta. När embryot är 22 dagar gammalt (från befruktningen, alltså när du är i 5+1), börjar det lilla hjärtat slå och så småningom pumpa runt vätska i kroppen.

TILL FÖRÄLDRARNA:

Om man inte vet helt säkert att man är gravid, så försöker i alla fall kroppen tala om det. Många känner av graviditetssymptomen starkt nu. Inte bara är brösten ömma och tunga, utan man springer på toaletten för att kissa stup i kvarten eller somnar när som helst, hur som helst. En del drabbas också av illamående och kräkningar. Man kan känna sig uppblåst och det sticker och molar långt nere i magen. Alla de här symptomen är vanliga, men inte alla upplever dem.

Det kan upplevas som ansträngande att vara gravid, särskilt eftersom man inte har kontroll över det som händer, och många beskriver att de inte känner igen sig själva. Och ovanpå alla symptomen kommer humörsvängningarna. Det kan vara tillräckligt svårt att hänga med i svängarna för den som är gravid – för partnern kan det kännas helt omöjligt. Försök ändå visa förståelse.

Även om man märker på hela kroppen och humöret att man är gravid kan det ändå kännas overkligt – för båda föräldrarna. Kanske vet ingen annan än ni om att ni bär på en pytteliten enorm hemlighet, eller så har ni kanske redan delat nyheten med de närmaste? Är ni två om det redan från början har ni en bra utgångspunkt när ni ska bli föräldrar tillsammans. Det är i hennes kropp det händer, men det betyder inte att du som partner inte behöver engagera dig. Läs gärna de här texterna tillsammans, och prata om era upplevelser och tankar!

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...