GravidVecka 7

Vecka 7

Av Bebisvarlden 627 Uppdaterad 25.01.05

Från 6 veckor och 0 dagar till 6 veckor och 6 dagar av graviditeten.

Längd: 4-8 mm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

 


OM BARNET:


I början av den här veckan är embryot fyra veckor gammalt och format som ett C med det stora huvudet i ena änden och svansen i den andra. Det ser mer ut som en räka än en människa! Små cirklar kan nu skönjas på sidorna av huvudet. Det är dessa som ska bli ögon. Öronen börjar också bildas nu. Faktum är att de flesta organ börjar utvecklas nu. Mot slutet av veckan har små knölar växt ut som början till armar och ben. Armarna växer fortare än benen i början.


Denna vecka fylls hjärtat med blod. Blodcellerna bildas i väggen till gulesäcken. Fram tills nu har förstadiet till hjärta pumpat runt vätska i kroppen, men nu är det alltså blod som börjar pumpas runt i de små ådrorna. Blodet pumpas genom navelsträngen – på så sätt kan embryot göra sig av med avfallsprodukter och tillgodogöra sig näringen från kvinnans kropp. Denna cirkulation fortsätter på samma sätt tills barnet är fött.


Se barnet växa i magen här
TILL FÖRÄLDRARNA:


Den här veckan upplever många att illamåendet slår till med full kraft, och de känner sig verkligen gravida. Luktsinnet är förstärkt – och många lukter blir outhärdliga. Mat som man brukar tycka om är inte god, och stekos från matlagning får magen att vända sig. Testa dig fram för att ta reda på vad som funkar och inte, kanske måste partnern laga mat om mamman inte orkar. Kläder som inte stramar är bra att använda nu – det kan lindra illamåendet lite. Ett fåtal (upp till tre procent) drabbas av extremt illamående under graviditeten (hyperemesis) och kan behöva få vätska och näring intravenöst.


Du får inte bara humörsvängningar, även känslorna blir förstärkta. Både du och din partner kan bli överraskade när du skriker för en liten bagatell, eller gråter för att en reklamfilm är så fin. Det är naturligt att överreagera.


Är du orolig? Nästan alla gravida känner oro. Just nu är du kanske rädd för missfall? Det kan hända, och det finns tyvärr inte mycket annat att göra än att leva sunt. Det är viktigt att prata med varandra om det som skapar oro.
Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...