UncategorizedTidigt fiskätande ger astmaskydd

Tidigt fiskätande ger astmaskydd

Av av Patrik Wallgren Ill Foto:iStock.com 45 Uppdaterad 25.11.11

Barn som fått äta fisk före niomånaders ålder löper mindre risk att drabbas av astma. Det visar en studie av nästan 4 200 barn i förskoleåldern.

Studien som gjorts av Sahlgrenska akademin är resultatet av en långtidsuppföljning av barn med astma. Tillsammans med kollegor har Emma Goksör, läkare vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg, jämfört barn som under det senaste året drabbats av minst tre episoder av pipande, väsande andning med barn som haft en problemfri andning.

Studien visade att barn som fått äta fisk före nio månaders ålder bara löper hälften så stor risk att ha utvecklat astma före 4,5 års ålder.

 


Inte vänta
– Våra resultat visar tydligt att fiskätande har en skyddande effekt mot astmabesvär. Det viktiga är att inte vänta med att ge fisk till sitt barn. Ju tidigare man börjar ju bättre, säger Emma Goksör.

Fisk är överlag nyttigt och man behöver inte tänka på att man ska äta en viss sorts fisk för att få en hälsosam effekt. Man ska dock följa Livsmedelsverkets rekommendationer gällande typ och mängd med tanke på miljögifter.

– Mängden man låter sitt barn äta är inte avgörande även om det såklart är bra att äta mycket fisk. Det centrala är att introducerar fisk så tidigt som möjligt. Gärna redan då barnet är 4-6 månader, säger Emma Goksör.

Läs mer: Är du gravid – ät fisk!

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...