Bebis8 bra anledningar till att använda tygblöjor

8 bra anledningar till att använda tygblöjor

Illustrationsfoto: iStock
Av Bebisvärlden 63
Läs om varför du bör välja tygblöjor.

1. Ekonomi

Det finns en del diskussioner om det är billigare att använda tygblöjor än vanliga blöjor under ett barns blöjliv. Det varierar också vart man köper vanliga blöjor och hur ofta man byter på barnet. Det är ibland extrapris och vanliga blöjor är generellt ganska billiga. Så därför är det inte helt säkert att det blir billigare att använda tygblöjor. Men det behöver inte heller bli dyrare. Och om man använder tygblöjor på fler än ett barn blir det helt klart billigare med tygblöjor, för de håller länge – minst till tre blöjbarn.

Vissa säljer blöjorna vidare när de är färdiga – som är bra för miljön och man får tillbaka lite av kostnaden. Om du tvättar barnet med tvättlappar istället för våtservetter och tvättar dom samtidigt som du tvättar blöjorna så spar man också några tusen kronor. Dessutom blir blöjutgifterna en förutsägbar investering man gör, och inte en utgiftspost man inte har kontroll över eller som sliter på ekonomin när ekonomin är lite sämre.

2. Miljövänligt

Det pågår också en del diskussioner kring om tygblöjor verkligen är så mycket bättre för miljön än vanliga blöjor – om man beaktar energiförbrukningen av vatten, elektricitet, användandet av tvättmedel, frakt osv. Flera undersökningar har gjorts, men det blir alltid en diskussion om man tagit med alla variabler som kan påverka – t ex om man går eller kör bil till butiken när man ska köpa blöjor osv.

Oavsett – det känns bra att använda tygblöjor år efter år, och inte behöva kasta tonvis av papper med kiss och bajs i soporna. Dessutom är det svårt att bryta ner, återvinningsstationerna är inte gjorda för denna typ av nedbrytning och det är en kostsam process för både kommun och miljö. En familj bidrar med ca 1 ton blöjavfall genom att använda vanliga blöjor till ett barn! Med tygblöjor slänger man bajset i toaletten med en gång och sparar den inte. Man känner att man bidrar på ett positivt sätt genom att familjeökningen inte bidrar till ett större illaluktande avfallsberg än vad som är nödvändigt.

3. Allergivänligt

De som använder tygblöjor bidrar till en frisk rumpa och det är bra för könsorganen eftersom materialet inte innehåller kemikalier. Man slipper både blöjutslag och svampinfektioner. Man behöver inte krämer och lotion, tyget andas och känns bra och varmt mot huden. Många som haft problem med blöjutslag blev kvitt problemen när de gick över till tygblöjor.

4. Enkelt

Det är enkelt att använda allt-i-ett-tygblöjorna. Några är extra enkla då man inte behöver tänka på olika storlekar, man justerar bara blöjan med tryckknapparna. Det går snabbt att byta blöja och de är perfekta i förskolan. Du slipper blöjhinkar och tömning av dessa, och du behöver inte packa in dom i plastpåsar och inte bekymra dig över att du har slut på blöjor en lördagskväll!

5. Kul

Tygblöjorna är fina! De finns i flera fina färger och upplevs ganska lyxiga och babyn älskar dom – ofta hittar de också sin favorit efter ett tag.

6. Tryggt

Några blöjor är också vattentäta – så man slipper riskera att barnet blir genomvått under natten.

7. Från nyfödd till blöjfri

Några blöja kommer bara i en storlek, och passar från babyn är nyfödd. Du behöver inte köpa nya storlekar när babyn växer. Den har ett fack där inlägget håller fukten inne.

8. Övergång till potträning

Många påstår att tygblöjebarn snabbare slutar med blöjor än andra. Det är för att de lär sig snabbare att känna när de kissar i blöjan.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna: