BebisAllt du behöver veta om tygblöjor

Allt du behöver veta om tygblöjor

Illustrationsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 350
Funderar du på att använda tygblöjor istället för engångsblöjor? Här är några saker om tygblöjor som kan vara bra att veta innan du bestämmer dig.

1. Kort information om olika blöjtyper:

Allt i ett (All in one): En komplett blöja, här behöver du inga extra inlägg. Det blir som med en engångsblöja.


Allt i 2 (All in two): Blöjan är i två delar: ett ytterskal som är vattentätt och inlägg som kan bytas utan att hela blöjan måste tvättas varje gång.


Pocketblöja
 : Pocketblöjor har en ficka som måste ha ett inlägg för att bli en fullständig blöja. Hela blöjan måste tvättas vid varje tvätt.

Inläggen som används i Allt i 2 och pocketblöjor kan vara tillverkat av bambu, hampa, bomull eller microfiber. Det kan också vara olika blandningar av dessa materialen. Microfiberinlägg bör inte läggas direkt mot babyns hud.

Vikblöjor är stora, tunna tygbitar som måste vikas till en blöja eller ett inlägg. En vikblöja behöver ett skal för att inte läcka.

Formsydda blöjor: De formsydda blöjorna är absorberande men inte vattentäta. Här måste ni ha ett vattentätt skal och inlägg.

Allt i ett, Allt i 2 och pocketblöjor används huvudsakligen dagtid, medan formsydda blöjor används nattetid, för de har den bästa absorberingsförmågan över längre tid.

2. Storlekar

Det går att välja mellan “one size” och olika storlekar. Det blir dyrare om du väljer att köpa i olika storlekar.

Det finns tygblöjor för nyfödda, men dessa kommer inte passa så länge. Om babyn är 3-4 kilo vid födseln kan ni köpa “one size” som kommer kunna passa under hela blöjperioden. Blöjorna har justerbara knappar, så de kan utvidgas när babyn växer. Blöjor i “one size” kan se lite klumpiga ut på barnet i början.

För att få en lyckad blöjperiod, är det viktigt att absorberingen ökar när barnet behöver det. Vissa slutar med tygblöjor för att de upplever att blöjorna läcker. Detta kan undgås genom att gå upp i storlek på blöjan (om du inte har en One size), eller öka storleken på inlägget i One-size-blöjan när barnet växer, precis som barn måste gå upp i storlek med engångsblöjor.


3. Hur många behöver du, och vad kommer det att kosta?

Till ett nyfött barn behöver du 24-30 blöjor. Det varierar hur mycket den nyfödde bajsar. Som regel blir det färre bajsblöjor ju äldre barnen blir.Priset på blöjor varierar i förhållande till vilka märken du använder. Bland de billigare är att använda systemet All in 2, som är skal och inlägg. Här kan du köpa 4-6 skal och massor av vikblöjor. Om du använder dyrare inlägg blir det självklart dyrare.



– Om du köper 6 skal och 24 originalinlägg, kommer det landa på ca 4 000 kr. Då har du allt du behöver till hela blöjperioden, säger Hannah Siguråst på Norsk Tøybleieforening. Hon säger att man kan spendera från 1 500 kr och upp till 6 000 kr för det som behövs till en blöjperiod. – Men om du köper 6 skal, och handlar massor av vikblöjor på IKEA, kan du också spara mycket pengar, säger hon.

4. Köp flera olika typer – och prova dig fram

De flesta som använder tygblöjor, har flera olika typer och märken.
– Jag rekommenderar att köpa olika typer, och prova dig fram med par av varje sort. Hitta det som passar dig och ditt barn allra bäst, råder Siguråst.



5. Köp gärna second hand

Tygblöjor kan gärna användas till två, tre blöjperioder. Det är därför möjligt att köpa blöjor på andrahandsmarknaden. Det kan vara klokt att köpa second hand när du ska hitta vilka tygblöjor som passar bäst för er.




5. Välj trygga textilier

Det rekommenderas att du har koll på vilka blöjor du köper. Ett bra tips är att köpa blöjor som med Oeko-tex-märkning, eller annan märkning för bra textilier. Produkter med denna märkning innehåller inte allergiframkallande eller cancerframkallande färgämnen. Märkningen ger också en garanti för att produkten är testad mot innehåll av ftalater m.m.




6. Tvätt av tygblöjor

Från det att babyn är nyfödd och fram till ca 6 månader (när den börjar med fast föda) kan du lägga använda blöjor i en hink. Du tvättar när du har tillräckligt för en maskin, och slänger in blöjorna direkt från hinken till tvättmaskinen. Du kan först skölja i kallt vatten, och sen tvätta blöjorna i 60 grader. När babyn börjar med fast föda, ändrar sig avföringen. Då kan det vara bra att använda tunna engångsinlägg i form av rispapper som fångar upp bajset. Släng det du kan av bajset i toaletten, och kasta rispappret i soporna. Man får inte kasta rispapper i toaletten. Om barnet är sjuk, kan det vara bra att tvätta blöjorna i 90 grader tills barnet är friskt igen. Ibland kan det komma lukt i blöjorna, t ex när barnet börjar få tänder. Då kan det vara bra att tvätta blöjorna i 90 grader, och gärna ta en extra sköljning. Tvätta också blöjorna i 90 grader innan du säljer dom vidare. Använd vanlig dos med tvättmedel, helst svanenmärkt. Så länge det är svanenmärkt, har det ingen betydelse om tvättmedlet är dyrt eller billigt. Använd inte sköljmedel. Det kan leda till att blöjorna blir vattentäta och mister sin absorberingsförmåga.


7. Torkning av tygblöjor

Det rekommenderas att tygblöjor hängs upp och lufttorkas. Det är mer miljövänligt, och ger också mindre slitage på blöjorna. Det är inte heller alla tygblöjor som tål torktumlare.




8. Varför bör man använda tygblöjor?


Många som använder tygblöjor, gör det för miljön. Årligen bidrar varje blöjbarn till stora mängder sopor.

Stavanger kommun i Norge skriver på sin hemsida att varje barn under sin blöjperiod använder ca 5 000 pappersblöjor. Detta skapar ett ton med restavfall. Vidare skriver de att olika plasttyper utgör mer än hälften av en engångsblöja. “Pappersblöjan kan dessutom innehålla lotion, parfym och dofthämmande tillsatser. Genom att använda tygblöjor är inte bara med och gör en insats för miljön, det kan också vara bättre för ditt barns hälsa.”


Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Fostrets hörsel

Öronens utveckling Visste du att öronens utveckling börjar i närheten av munnen och rör sig uppåt och utåt mot rätt position under graviditeten? Och att...