BebisSömn7 tips till dig som vill lära barnet att sova i eget...

7 tips till dig som vill lära barnet att sova i eget rum

Illustrationsfoto: iStock
Av Bebisvärlden 1665
Är du redo för en förändring? Det kan vara bra att planera steg för steg från att sova tillsammans i föräldrarnas säng till spjälsäng i eget rum. Här kommer 7 tips som gör övergången till en dröm.

En nyare studie som publicerats på forskning.no visar att babyn sover mindre och sämre när den sover med sina föräldrar. Studien visar att vänta för länge med att ge barnet ett eget rum kan få negativa effekter på sömnkvaliteten hos både vuxna och barn över både kort och lång tid. Även norska myndigheter rekommenderar att babyn får ett eget rum från 6 månaders ålder.

Lita till din egen magkänsla. I andra kulturer är det vanligt att sova i föräldrarnas sovrum länge, eller tillsammans med äldre syskon. Det har också sina fördelar, visar andra studier. Men för dig som bestämt dig för att tiden är inne, här är några tips som gör övergången så enkel som möjligt.

 

1. Planera övergången

Låt inte övergången ske under stressade perioder, varken för er vuxna eller för babyn. Om babyn är inne i en period med mycket gråt, till exempel på grund av tänder eller sjukdom, så kan det vara bra att vänta tills allt har normaliserats.

2. Håll fast vid läggrutinerna

Om du får in bra läggrutiner tidigt, blir övergången till eget rum också enklare. Babyn måste få lära sig att komma till ro, och känna att det är natt. Bad, babymassage, läsning och sång är alla saker som hjälper babyn att komma till ro, och som fungerar bra som fasta läggrutiner.

 

3. Något som babyn känner igen

Det nya rummet är nytt och kan kännas läskigt om ni inte lagt tid på det innan övergången. Häng en mobil över sängen, eller bilder och wallstickers på väggen vid sängen, redan från början. Ta med det till det nya rummet för att ge babyn något välkänt att titta på.


4. Ljus och lampor

Undgå starkt ljus – särskilt innan läggningen. Låt det bli en del av läggningsrutinen att rummet där babyn är i har en dämpad belysning. Om du ska installera nya lampor kan det vara bra att ha en dimmer. Lite ljus i rummet, till exempel en nattlampa, kan hjälpa barnet att orientera sig om det vaknar under natten.

5. En bra stol vid sidan av sängen

Här kommer du tillbringa mycket tid, både till amning, tröstande, läsning och sång. Kanske kan det vara bra att börja amma babyn här innan övergången, så det blir vant inför rummet?


6. Matta på golvet dämpar ljud

Du vill gärna titta till den lille, men inte väcka babyn. Då kan det vara bra med något mjukt att gå på, så att knarrande fotsteg inte skapar för höga ljud.

7. Låt inte dina känslor ta överhanden

Det är mycket enklare sagt än gjort, och övergången kommer kanske ge dig både en klump i halsen och ont i magen. Men babyn bör få en egen plats för att utveckla sig, och inte minst måste ni alla få sömnen ni förtjänar.


Ta det i erat eget tempo

Det finns massor av tips för läggning av små barn. Låt dig inte känna stress av att ni inte får till det på det ena eller andra sättet. Kom ihåg att alla barn är olika, och låt tiden få gå, så ska du se att den lille till slut hittar sömnen på egen hand och sover sött genom natten.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna: