BebisAmning och matVågar du låta babyn äta själv?

Vågar du låta babyn äta själv?

Illustrationsfoto: iStock
Av Bebsivärlden 119
Jodå. Det kan bli lite grisigt. Mycket hamnar på golvet. Men att låta ditt barn få äta själv är en av de smartaste sakerna du kan göra just nu.

För den lille är det att få äta själv en rolig lek. Att gripa tag, känna, lukta, stoppa i munnen, smaka och mumsa är fantastiskt kul. Och superbra. Barnet får på egen hand lära känna ny mat och vänja sig vid nya smaker i eget tempo. Då växer matglädjen fram.

Babystyrd måltid
Att äta handlar om mer än att fylla magen med mat, för att tillföra kroppen energi. Det är också en fantastisk sinnesupplevelse av dofter, känslor, konsistenser och färger. Fler och fler föräldrar använder metoden “babystyrd tillvänjning”, som går ut på att man börjar att introducera vanlig mat när barnet börjar visa intresse för den. Det sker vanligtvis vid 6 månaders ålder. Barnet får mat som kan gripas och som babyn kan hålla själv. Man börjar också med bitar av mjuka matvaror som banan och avokado, istället för att mata barnet mos, puré eller gröt med sked.

Blev sundast av att äta själv

En brittisk studie visade att bebisar som fick fingermat att äta själv redan från början, i större grad blev sunda och normalviktiga än de som blev matade mos med sked. Barnen fick också olika preferenser. Innehållet i studien kan tyda på att det är viktigt för barn att lära känna maten, inte bara som en lukt eller smak, utan också som konsistens.

Forskarna tror att barn som får välja mat och äta själv enklare lär sig att uppmärksamma intaget, och stanna när de är mätta. Om man blir matad, har man inte lika stor påverkan. Barnen som fick välja mat själv, valde i stor grad karbohydramat, medan barnen som blev matade fick gröt, frukt och bär i början. Det finns inga rapporter om att barnen satte mat i halsen, en rädsla som många föräldrar har.

Börja inte för tidigt

Dansk forskning tyder på att spädbarn som tidigt blir matade med sked, löper större risk att bli överviktiga senare i livet. De danska forskarna har följt 9 000 danskar sedan deras födsel under åren 1959-1961. De som blev matade med t ex grönsaker en månad innan genomsnittet, löpte 10 prosent större risk att utveckla övervikt senare i livet.

Forskningen visar att tidspunkten för när man börjar med fast föda påverkar framtida hälsa, och forskarna stöttar därför rekommendationen om att helamma tills barnet är runt 6 månader.

Källor: forskning.no, kk.no, babyverden.no, aftenposten.no

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna: