BebisKul att göra med 1-åringen

Kul att göra med 1-åringen

Illustrationsfoto: iStock
Av Bebisvärlden 1146
En liten krabat som ska ut och gå, klättra, banka och dansa. 1-åringen är både högt och lågt – och bra på att vara nyfiken.

Tiden mellan förskolan och läggningen är knapp, men väldigt värdefull. Lägg bort mobilen och stressen, och utnyttja den lilla tiden ni har tillsammans. Här kommer tips på saker som den aktiva 1-åringen kommer att älska att göra tillsammans med dig!

Låt barnet hjälpa till med maten
Sätt barnet i barnstolen och låt det titta på när du skär grönsaker och gör klart middagen. Låt barnet få känna på – och kanske smaka på? – de olika matvarorna. Prata om allt du gör och inkludera barnet i det du gör. Det är ett jättebra sätt att lära barnet att mat måste lagas, samtidigt som ni får vara tillsammans.

Läsa samma bok – om och om igen
Om du har en 1-åring som hämtar favoritboken, trycker den mot dig och på det sättet säger att det är dags för läsning? Pekböcker är perfekta för 1-åringen, som också älskar att briljera genom att peka på det som du frågar om. Om du är uttråkad av favoritboken, kan du faktiskt ändra både text och berättelse, det är bara fantasin som stoppar en underbar läsestund.

 

Bygga, riva och bygga upp igen

Stapelklossar är trä är otroligt kul och utvecklande för små barn – att bygga från den största till den minsta, eller den minsta till den största. Eller kanske kan man ha den minsta i mitten? Så många möjligheter – perfekta delar som kan falla ner, blandas, kombineras eller lekas med var för sig.

 

 

Klätterapa

Många små tycker det är otroooligt kul att klättra på allt möjligt. Med ostadiga ben provar de sig fram med den ena foten först, innan de till slut känner att de måste använda händerna. Det är inte alltid som denna aktiviteten passar bra, men låt ändå barnet prova sig fram. Det är bra träning, och så länge du har ett öga på klättringen, så behöver det inte innebära så många fall.

 

Kökstjänst ­– många barns favoritaktivitet

Har den lille upptäckt skåpen med dom roliga sakerna i? Plastlådor, matlådor och kärl – detta är roliga leksaker. Låt barnet få ta ut sakerna, och in igen, ut och in igen … Se bara till att ni har barnsäkrat skåp och lådor som kan smälla igen. Se också till att saker som kan skada barnet ligger utanför den lilles räckvidd, till exempel i lådor och skåp högt upp.

 

 

Gå, gå, gå

Om inte den lille har börjat gå ännu, så dröjer det nog inte så länge innan barnet trivs bäst på två ben. Tänk vad kul att upptäcka världen på två ben! Så mycket att upptäcka! Låt din 1-åring få gå runt, både ute och inne, och utforska. Var i närheten, men låt också barnet få plats att se på saker på egen hand.


 

“Kan själv!”
Om barnet inte klarar av att uttrycka det än, så kommer du snart att märka att barnet vill klara av saker själv. Kanske lägger det en mössa på huvudet eller strumpor på fötterna, för att se om de kommer på. Låt också barnet få öva sig på att dricka och äta själv. Det blir garanterat mer söl, men det är så barnet blir en självständig individ.


Öva på det sociala samspelet

För många familjer är helgen helig, och en riktig familjetid. Men en tur till lekplatsen eller skogen med några som har barn i samma ålder är guld värt. Låt de små få vandra runt och titta och smaka och känna på allt – samtidigt som de tränar på det sociala samspelet mellan dom.


Sång och dans

Det är få saker som är så charmiga som barn som rör sig till takten från musik. Om du börjar bli trött på de vanliga barnvisorna, kan du sätta på annan typ av musik. Sjung och dansa tillsammans med barnet – kul för både stora och små, och bra för barnets motorik!

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna: