BebisSova i egen säng

Sova i egen säng

Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Jenny Palm 293 Uppdaterad 01.03.11

Ska man låta barnen sova med föräldrarna eller i egen säng? Krassimira Gonzalez, barnpsykolog, menar att en annan fråga måste besvaras först: hur sover vi som vuxna med barn i sängen?

Enligt Krassimira Gonzalez mår de allra flesta föräldrar bra av att barnen sover i egen säng, och gärna i ett eget rum.

– Finns det inga specifika svårigheter eller sjukdomar, tycker jag att man kan börja få barnet att sova själv från sex månader. Men det är förstås i slutändan föräldrarna som avgör det.

När bör barnet sova själv?
– Det är oerhört svårt att svara på. Jag har haft 12-åringar som sover med mamma och pappa och då är man för stor, och har varit det ganska länge. Det är inte bra för vare sig föräldrar eller barn.

Den främsta anledningen till att barnet ska sova i egen säng är just att föräldrarnas sömn riskerar bli så störd att det är svårt att fungera dagtid.

– Sömnbrist är en regelrätt tortyrmetod, och många vuxna som jag kommer i kontakt med blir till slut så trötta att de själva behöver någon som tar hand om dem. Att då samtidigt vara en bra förälder är inte lätt.

Hur ska man göra för att barnet ska sova ensam?
– För det första måste föräldrarna vara överens. Övergången till egen säng kan ta tid, och man bör turas om med en natt var. Det är bra om det finns en utsövd förälder hela tiden.

Sedan, menar hon, ska läggningen börja lång innan barnet stoppas i säng.

– Skapa en mysig kvällsrutin och håll fast vid den. Se till att barnet varvar ner och, framför allt, verkligen är trött. Det går inte att lägga barn annars.
När man väl sitter där med sitt trötta barn, vad händer då?

– Om barnet somnar i mammas famn, kommer det förvänta sig att vakna där också. Därför ska man undvika det. Det är bättre att sitta jämte sängen och hålla en hand på barnet bara.

När man sitter där, kan man sjunga en sång, spela lite musik eller läsa en saga tills barnet har somnat.

– Ge det gärna ett ”övergångsobjekt” som vi kallar det, en t-shirt med mammas eller pappas dofter i, eller något liknande. Det är också bra om barnet har den även under dagen för att lära känna det.

Nu sover barnet lugnt och skönt och föräldrarna kryper till kojs. Och så tar det två timmar innan barnet vaknar igen. Vad göra?

– Barnet kommer att protestera, och när det skriker är det väldigt viktigt att gå upp. Barnet ska inte vara ensamt när det är ledset. Ge nappen, klappa lite, tala lugnande – men låt inte barnet somna i famnen. Sitt kvar till barnet har somnat om.

Hur lång tid tar en sådan här process?
¬– Jag brukar säga allt från två dagar till två veckor. Det viktiga är att vara konsekvent. Har du börjat med en viss ritual, fortsätt med den. Det kommer att fungera. Under förutsättning att barnet är friskt. Blir barnet sjukt kan man göra ett avsteg för att börja igen när barnet frisknar till.
 
Så tycker vi:

Tina Sjöstedt, 43, Lindome:

”Vi föräldrar har massor av förväntningar och krav på vårt föräldraskap och vi borde kanske se till barnens behov före våra egna? Våra barn sov säkert i vår säng tills de var runt fem år. Vi har aldrig tvingat ett barn att somna i egen säng. Då tror jag att vi föräldrar brister i förtroende. Det viktiga är att man inte gör ett problem av något som inte är ett problem. Ungarna lämnar säkert föräldrarnas säng när de är redo”!

 sova i egen säng- Tina

Maria Hellbjörn, 30 år, Göteborg:

”Bossa, eller Sally Bo, har sovit i sin egen säng från allra första början. Visst, när jag fortfarande ammade henne kunde hon somna om i min och min mans säng ibland, men det var inga problem att köra på enbart spjälsängen om vi orkade lyfta tillbaka henne. Vi har väl haft tur, helt enkelt, för det har aldrig varit något problem att få henne att sova i spjälsängen. Hon har nog aldrig hunnit fästa sig vid vår säng”.

 sova i egen säng - Maria

Läs mer: Lär ditt barn att sova

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Nyfödd

* Vi återger genomsnittsvikt och -längd. Normalvärdena för flickor är mellan 2,8 och 4,6 kilo och längd mellan 47 och 54 cm. Pojkarnas normalvärden...