BebisSyskonÄr det OK att syskon delar rum?

Är det OK att syskon delar rum?

foto: istockPhoto.com
Av Lotta Svensson 152 Uppdaterad 01.03.11

Syskon i samma rum – somliga trivs med det, andra inte. För några familjer finns inget annat alternativ då kvadratmetrarna utnyttjas maximalt. Legitimerade psykoterapeuten Majsan Malmvall har en avslappnad inställning till flera barn i samma rum.

– Jag tror barnen sover gott tillsammans, framförallt om föräldrarna tror på att det kommer att fungera.

I grund och botten kan frågan om att dela rum helt enkelt handla om utrymme och ekonomi. Kanske finns det inte möjlighet till varsitt rum när familjebudgeten säger nej till ett större boende. Det finns många olika åsikter kring om syskon egentligen borde dela rum. De mindre positiva brukar hävda att självständigheten försvinner och att det är viktigt att ha sitt eget utrymme. Majsan Malmvall tycker däremot att syskons rumsliga närhet till varandra kan vara något positivt.

– Som en grundtanke kan man säga att det viktigaste är att man som förälder jobbar på trygghet för barnen när de är små. Att dela rum och känna närhet till ett syskon kan vara något gott tror jag. Det viktigaste är att gå till sitt eget hjärta och fråga; vad tycker jag är okej för barnen? Att styras av influenser och modenycker är aldrig bra.

Förälderns inställning till hur det kommer bli, är avgörande. I den här frågan och när det gäller livet i övrigt tillsammans med barn, menar Majsan Malmvall.

– Om föräldern tror att barnen kommer att störa varandra, ja då blir det antagligen så. Det här handlar som så mycket annat, om att barnen ska se att föräldern är avslappnad med det som sker.

Lika viktigt som att stå för det som händer runt barnen, lika viktigt är det att prata föräldrar emellan, innan förändringen presenteras för barnen. Är det okej för er att det uppstår en konflikt och att då olika åsikter kan vara en väg för barnen till att lära sig samarbeta. Eller vill ni helst att konflikter ska undvikas?

 
– Ligg steget före så ni är förberedda på att leda barnen dit ni vill. Om högljudda protester kommer fram, kan det vara bra att tänkt efter innan hur ni vill bemöta dem. 

Men hur blir det med behovet av att vara ensam?

– Lite större barn kan ha mer av det behovet, men det förändrar inget i princip. Dela rum och behov av att få vara själv är en viktig sak att träna på. Att bo tillsammans och lära sig respektera varandras gränser är viktigt för alla åldrar. Att få kunna vara ifred går att lösa även om man inte har sitt egna rum, säger Majsan Malmvall.

 I Bergsjön bor familjen Augutis. Numera är de två döttrarna vuxna och utflugna ur huset, men mamma Cecilia blickar tillbaks och minns hur det var.

– När den yngsta var omkring tre månader kröp tvååringen ner i hennes spjälsäng och de njöt båda två av närheten. Det var även så när de sov utomhus i hammocken om sommaren, så tätt som möjligt.

De båda barnen gillade varandras sällskap, trots att föräldrarna byggde ut huset och erbjöd dem varsitt rum. Det var inte förrän den äldsta dottern fyllde 10 år som det blev intressant med eget rum. Numer när systrarna, 20 och 22 år gamla, kommer hem till föräldrarna sover de gärna tillsammans i samma säng.

– Det är deras tid att prata, att få egen tid. De bor idag i olika världsdelar, men de har en enorm sammanhållning. Det är nästan att man som förälder i vissa sammanhang kan känna sig lite utanför, skrattar Cecilia.

Läs mer: Spara till ditt barn

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

PCOS – före, under och efter graviditet

PCO är en förkortning för polycystiska äggstockar och innebär att en kvinna har många (poly) vätskefyllda hålrum (cystor) i äggstockarna. – PCO säger bara något...