GravidHur mycket är normalt att gå upp i vikt under graviditeten?

Hur mycket är normalt att gå upp i vikt under graviditeten?

Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Barnmorska Grethe R. Teigen, Mamastork, översatt av Rebecca Hagström 1942
Det är många som är väldigt upptagna av hur mycket som är vanligt att lägga på sig under sin graviditet. Det går inte att bara sätta en siffra på det, eftersom det beror på flera saker. Kanske det att bäst att inte hänga upp sig i hur många kilo det är?

Snacket om viktökning är det många som reagerar negativt på. Folk tycker att det ligger ett för stort fokus på vikt. Och det är lite tabubelagt i dagens samhälle.
Vad som är en normal viktökning beror på flera saker – är du underviktig, normalviktig eller överviktig? Hur ser din kost ut? Din hälsa? Bebisens hälsa? Är du fysiskt aktiv?

Generellt sätt sägs det att det är normalt att lägga på sig mellan 8 till 15 kilo för en normalviktig kvinna under graviditeten (BMI mellan 18,5 och 24,9). Underviktiga kan lägga på sig mer, och överviktiga kan lägga på sig mindre. Det låter enkelt, men det är inte alltid så lätt att få till.

Läs också: Nej-mat för gravida

Försök att ha en sund och varierad kosthållning

Som gravid rekommenderas du att äta sunt och näringsrikt, så som fiber, frukt och grönt, mejeriprodukter, fisk och kött. Mitt intryck är att de flesta gravida är duktiga på att ta dessa tips på allvar, och gör sitt bästa för att ge sin bebis de bästa förutsättningarna.
Om det är en viss typ av mat som man inte är van att äta så mycket av, kan man försöka hitta andra sätt för att få i sig de nödvändiga näringsämnena på. Det kan en barnmorska eller en läkare hjälpa dig med.

Jag tycker det är viktigare att tänka på att ha en sund livsstil med en sund och god kosthållning, än att fokusera för mycket på hur många kilo du går upp. Om vi fokuserar på att leva sunt, kommer kilona att öka i en normal takt också.

Större viktökning tidigt eller sent under graviditeten?

Jag tror att viktökningen under graviditeten också kan vara lite genetisk och fysiskt betingad. De flesta upplever att de lägger på sig mest under slutet av graviditeten, medan andra går upp i vikt tidigt under graviditeten – och allt är normalt. Om man ofta är illamående och kräks mycket, är det inte så konstigt att man går ner i vikt i början av graviditeten.

För stor viktuppgång kan öka risker

En allt för stor viktuppgång under graviditeten är inte bra för varken mamma eller bebis. Det kan öka risken för graviditetsförgiftning, att barnet blir väldigt stort samt komplikationer under förlossningen. Det finns en orsak till varför man försöker ha sunda och normala graviditeter, och det är för att det finns ett sammanhang mellan normala graviditeter och normala förlossningar.

Vad ska jag ha med i BB-väskan?

Om man är överviktig eller underviktig i utgångspunkten

Idag är det många överviktiga kvinnor som blir gravida, och som inte har några komplikationer under graviteten eller förlossningen. Det är väldigt bra! Men risken för komplikationer ökar om man är överviktig.

Det finns också underviktiga kvinnor som kämpar med att lägga på sig de rekommenderade kilona. Detta kan självklart ha flera orsaker – att de bara är underviktiga och har alltid varit det, eller att de har haft problem med ätstörningar eller andra sjukdomar. Det är viktigt för barnet att mamman är hälsosam, annars finns det risk att det växer dåligt eller att bli fött för tidigt.

Goda råd till dig

Sist men inte minst tror jag att ett mellanting är bäst. Att man tänker på graviditeten som en naturlig process, och att ens hälsa och fysiska aktivitet måste anpassas efter det.

Här kommer några tips:
– Alla behöver inte lägga på sig lika mycket eller lika lite – häng inte upp dig i antal kilo.
– Jämför inte din viktökning med andras.
– Du behöver inte mer än 200-300 extra kalorier per dag när du är gravid – försök hellre äta sunt och näringsrikt.
– Håll dig fysiskt aktiv.
– Försök inte att gå ner i vikt när du är gravid, men använda gärna huvudet – vill du begränsa viktökningen kan du försöka äta mindre socker och andra onödiga kalorier.
– Tänk på att amningen gör att du förbränner massa kalorier när bebisen är född.

Ett känsligt tema

Det är mycket känslor som är inblandade med mat och viktuppgång. Vissa skäms över att de lägger på sig för mycket eller för lite.

Det är viktigt att du som gravid har möjligheten att prata om det här med din barnmorska eller läkare, utan att du känner dig kritiserad på något sätt. Det är inte meningen att det här med vikten ska förstöra glädjen över att vara gravid. Som barnmorska eller läkare är det därför viktigt att vara varsam, men vi kan inte heller undgå att säga något om de rekommendationer vi ska förhålla oss till.

Vad är förvärkar?

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Julklappstips til två- till treåringar

Många barn i den här åldern har äntligen förstått att de kan önska sig saker till jul. Och treåringens önskelista kan snabbt bli lång....