GravidSex och parförhållandeSex under graviditeten

Sex under graviditeten

Illustrationsfoto: iStock
Av Hämtat från Svangerskapsboken Gravid 109
Under en normal graviditet är det ingen fara att ha samlag. Det kan vara bra att veta – både för dig och din partner. Men finns lusten?

Fostret ligger tryggt inne i livmodern, omgiven av fostervatten, fosterhinna och livmoder. Livmoderhalsen är förseglad med en slempropp, så att inget når in till barnet genom vaginan. Hos några få kan det ändå finnas skäl att undvika samlag. Be din barnmorska om råd om du är osäker.

Finns lusten där?

Sexlusten kan påverkas av graviditeten – det gäller er båda två. Det kan ha fysiska orsaker som illamående, trötthet, ryggsmärtor eller andra gravidkrämpor. Eller kanske överskuggas en del av lusten av oro, utmattning eller närvaron av ett barn som sparkar. Det är normalt att få både mer och mindre sexlust under graviditeten, och en del märker ingen skillnad alls. Det kan också variera, så att lusten ökar under vissa delar av graviditeten och minskar under andra. Många har också mest lust innan det blir för sent på kvällen och de blir trötta. Det kan vara svårt att tackla att ens partners sexlust förändras, men försök att inte klandra varandra.

Var kreativa

Vad som känns behagligt varierar ofta under graviditeten. Kanske är det inte så skönt att ligga på ryggen, eller kanske är magen i vägen när den blir större. Använd fantasin och var kreativa – tänk positivt och nytt!

Sex är mer än samlag

Att vara nära varandra på ett intimt sätt handlar om mycket mer än bara samlag. Det går fint att bevara närheten även om man inte har samlag under en period. Många gravida upplever ett ökat behov av närhet, omsorg och mys. Kyssar, kramar, massage och annan beröring frigör också endorfiner som ger bra känslor och samhörighet mellan er. Prata om vad som känns bra – kanske varierar det också?

Säkert att onanera

Det är ofarligt att onanera när du är gravid. Det kan vara ett bra tillägg eller ett bra alternativ om du inte har en partner, eller om partnern inte känner sig bekväm med att ha samlag nu när du är gravid.

Blödningar efter sex

En del upptäcker spår av blod efter samlag. Det är som regel ofarligt. Livmoderslemhinnan är väldigt blodrik, och ibland kan små blodkärl brista. Tänk på slemhinnan i näsan – det är ofta väldigt lite som ska till för att den ska blöda, utan att det för den sakens skull är någon fara. Slutar inte blödningen i underlivet ska du kontakta vården. Går blödningen snabbt över räcker det att nämna det för barnmorskan vid nästa besök. Är du orolig kan du be om en extra kontroll.

Sammandragningar efter orgasm

Vissa kvinnor upplever sammandragningar i magen efter orgasm. De kan vara regelbundna. Sammandragningar är som regel ofarligt men om de fortsätter eller blir smärtsamma ska du ta dem på allvar.

Att tackla en avvisning

Det kan kännas både smärtsamt och frustrerande när den ena har lust, men inte den andra. Det kan vara skönt att veta att det ofta finns en fysisk orsak till bristen på lust, exempelvis förändringar i hormonnivåer. Vanligtvis stabiliseras nivåerna under graviditeten, så att (en del av) sexlusten kommer tillbaka.

Lyckas man hålla fast vid sammanhållning, närhet och romantik också i dalarna är det ofta lättare att komma igång igen när förhållandena är mer gynnsamma. Press hjälper aldrig. Många kvinnor tycker att det är jobbigt att partnern tjatar om sex, och vill få förståelse. Paradoxalt nog är en del gravida inte så förstående när det är partnern som inte har lust.

Prata om sexlivet:

Vilket behov har var och en av sex?
Är behoven lika eller olika, och går det att närma sig partnerns behov?
Vad tänder ni på?
Vad är jobbigt?
Vilka drömmar och fantasier har var och en av er för sexlivet?
Hur ska ni komma igång igen?

Ha en plan för sexlivet efter förlossningen

Det är klokt att ha tänkt igenom och pratat om hur ni ska komma igång med sexlivet igen efter att barnet är fött. Naturligtvis kan många saker spela in, inte minst hur förlossningen går och om det exempelvis blev klipp och stygn.

I början är det många bitar som ska falla på plats i familjen, och sex får inte lika hög prioritet. Även om sex är en viktig del av parförhållandet för de allra flesta kan man också vänja sig vid att inte ha sex. Det rekommenderas att inte vänta för länge med att prova, då kan det vara svårare att komma igång. Möt varandras behov med förståelse. Sätt av tid, gå varsamt fram och använd glidmedel om det behövs. Känns det obehagligt kan ni vänta lite innan ni provar igen, eller prata med läkare eller barnmorska.

Använd preventivmedel om ni inte vill bli gravida igen snabbt. Att helamma ger bara delvis skydd.

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

PCOS – före, under och efter graviditet

PCO är en förkortning för polycystiska äggstockar och innebär att en kvinna har många (poly) vätskefyllda hålrum (cystor) i äggstockarna. – PCO säger bara något...