GravidTips och rådKom-ihåg-lista för andra trimestern

Kom-ihåg-lista för andra trimestern

Illustrationsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 143 Uppdaterad 18.10.19
Många menar att den andra trimetern är den bästa – och det är inte utan skäl. De flesta har blivit av med de tidiga krämporna, magen börjar synas och man får se bebisen på ultraljud. Njut av den här tiden. Här är allt du bör tänka på i andra trimestern.

Dela nyheten med ”hela världen”
Om du inte redan har gjort det, är tiden inne. En del vill vänta med att dela med sig av nyheten tills de har hört hjärtljuden och sett på ultraljud att fostret är friskt. Många väntar också med att berätta det för ”alla”, även om de närmaste redan har vetat i flera veckor. I den andra trimestern har du också haft tid att vänja dig vid tanken, och att smaka på orden ”jag är gravid”. Då är det kanske bara mysigt att kunna berätta för grannen, kollegor eller andra som du inte träffar så ofta. Snart blir också magen så stor att andra kanske förekommer dig – och frågar rakt ut om du väntar smått. Visst är det härligt att kunna dela en så glad nyhet!

Förbered dig inför ultraljudsundersökningen
Alla gravida erbjuds en ultraljudsundersökning runt veckorna 18–20. Precis som all annan fosterdiagnostik är rutinultraljudet frivilligt, men de allra flesta (runt 97 procent) utnyttjar erbjudandet. För de flesta är undersökningen en stor upplevelse. Att få se sitt ofödda barn kan göra det mer verkligt.

Allt tyder på att ultraljudsundersökningen är ofarlig för barnet, men Strålsäkerhetsmyndigheten avråder från ultraljud som inte har medicinskt syfte. Det är viktigt att tänka på att ultraljudsundersökningen faktiskt är en undersökning. Huvudsyftet är att ta reda på om barnet är friskt, se om det eventuellt finns fler än ett barn, kontrollera moderkakans placering och mängden fostervatten och ta reda på mer exakt beräknat förlossningsdatum.

Även om många fokuserar på barnets kön i samband med ultraljudet, är det inget som barnmorskan eller läkaren som utför undersökningen bryr sig särskilt mycket om. Tänk också på att om du får veta vilket kön barnet troligen har, är det bara en kvalificerad gissning och inte 100 procent säkert.

I enstaka fall får föräldrarna veta att allt inte är som det ska med fostret. Lyckligtvis är risken liten men det är bra att vara medveten om den. I sådana fall görs en ordentligt uppföljning och vidare utredning.

Njut av de första inköpen
Kliar det i fingrarna att få köpa några underbara pyttesmå sockor eller en härlig vagga? En del är tidigt ute med inköpen, andra vill vänta med så mycket som möjligt tills barnet är fött. Båda varianterna är lika bra och det är bara du som kan känna vad som är rätt för dig. Men många ”firar” ultraljudet med att handla ett plagg eller två till bebisen – kanske de första specifika pojk- eller flickkläderna? I andra trimestern känns förlossningen fortfarande långt borta, och man har möjlighet att njuta av inköpen. Ta vara på det! Känner du lite fjärilar i magen när du tänker på att det inte är så väldigt lång tid kvar innan din bebis ska bära de små, små kläderna? Tänk att vara så liten!

Bekanta dig med pryldjungeln
Det är inte så lite som ska in i huset de närmaste veckorna och månaderna. Butikerna hävdar ofta att du behöver mycket mer än du faktiskt gör. Därför är det vettigt att sätta dig in i vad som verkligen behövs, och vad du bör köpa. Särskilt när det gäller barnvagn och babyskydd finns det mycket att välja mellan. Ta reda på skillnaderna mellan produkterna och utvärdera utifrån era behov. Tänkt till exempel på att vagnen ska passa för det underlag som den kommer att rulla mest på, och se till att babyskyddet faktiskt passar i bilen.

Ett skötbord, sovplats, blöjor, kläder, badbalja och täcke är exempel på andra saker du sannolikt kommer att behöva. Allt behöver inte köpas nytt – kanske kan ni ärva något? Eller köpa second hand. Med lite research och is i magen kommer man långt. Mycket kan man lugnt vänta med tills bebisen är född och ni märker om behovet verkligen finns. Fråga runt bland vänner, kollegor och andra om vilka prylar de inte hade klarat sig utan, och vilka felköp de gjorde. Du kan också besöka stora barnbutiker och fråga dem vad de rekommenderar – och varför. Det finns dessutom tester av utrustning, som kan ge dig bra vägledning om vilka modeller som är bäst och tryggast.

Fundera på namn till den lilla
Att välja namn är ett stort ansvar. Och då gäller det att hitta det perfekta namnet. En del kommer på det redan innan de blir gravida, andra lägger dagar, veckor och till och med månader efter att barnet är fött på att fundera, innan de äntligen bestämmer sig.

Enligt personnamnlagen har du tre månader på dig att ge barnet ett namn när det är fött. När du ska välja namn kan du fundera på dessa frågor: Ska barnet uppkallas efter någon? Vill ni ha ett vanligt eller ovanligt namn? Är det viktigt att namnet kan uttalas på flera språk? Har någon av er dåliga associationer till namnet? Passar namnet i familjen? Passar det bra tillsammans med efternamnet och eventuella mellannamn? Ska barnet ha ett eller flera förnamn? Hur vill ni stava namnet?

En del väljer att hålla namnet hemligt tills barnet är fött, andra berättar så snart de vet barnets kön. Oavsett bör ni vara beredda på reaktioner från familj och vänner. Det kan vara jobbigt att upptäcka att namnet inte är en omedelbar hit bland familj och vänner, men oftast blir namnet snart förknippat med barnet – alltså: tycker de om barnet kommer de att tycka om namnet.

Köp mammakläder
En del börjar använda mammakläder tidigt, andra använder det inte alls – de köper bara vanliga kläder i större storlek. Men det vanligaste är nog att köpa en del mammakläder som passar den växande magen. Det kan vara skönt att slippa knappar som stramar och toppar som är för trånga över de växande brösten. Hur mycket du ska köpa är upp till dig och din plånbok. Men en bra bh eller två rekommenderas. Senare kan även en amnings-bh vara bra att investera i. Men du behöver inte många – sannolikheten är stor att storleken förändras när du får mjölk i brösten.

Till skillnad från när din mamma var gravid med dig finns det idag mycket fina mammakläder så att du slipper se ut som ett vandrande tält. Hitta dina favoriter. Många tycker att det är fint med åtsittande kläder när magen har blivit en riktig bebiskula, och lite vidare varianter dessförinnan. Det viktigaste är att kläderna är bekväma och inte känns trånga.

Mys med den växande magen
Har du märkt att dina händer hela tiden hamnar på magen – utan att du tänker på det? Eller får du kommentarer om det? Så mysigt! Att stryka den växande magen är ett fint sätt att kommunicera med bebisen. Redan tidigt känner barnet om du trycker försiktigt på magen. Snart kommer bebisen dessutom visa att den är där genom att sparka eller dunka mot magen. Först fjäderlätt, senare med ökande kraft. Då är det fint att kunna svara genom att stryka på magen. Detta är den första beröring ditt barn får – visst är det fint att tänka på? Tycker din partner också att magen är fin? Vill hen också hälsa genom att stryka dig över magen?

Prata med eller sjung för magen
Runt vecka 24 börjar babyn i magen höra. Men du kan prata med eller sjunga för den långt dessförinnan. Anknytningen är både mysig och viktig. En del tycker att det är lite konstigt i början men det går oftast över snabbt.

När bebisen väl kan höra finns i alla fall inga skäl att inte prata med den och sjunga för den. Språkutvecklingen börjar nämligen redan nu! Inne i livmodern hörs ljud från din kropp – men även ljud utifrån når in. Kanske märker du att babyn som nyfödd känner igen din och den andra förälderns röst? Eller blir lugnad när du sjunger en sång som du sjöng för magen innan babyn föddes?

Du kommer att prata med och sjunga för ditt barn under lång tid framöver – nu kan du ta hjälp av en sångbok eller be dina föräldrar och far- och morföräldrar att hjälpa dig att minnas sångerna som du själv hörde som barn. Att låta vaggvisor gå i arv är en mysig tradition.

Håll koll på viktökningen
Under första trimestern är det vanligt att både gå upp och ned ett par kilo, men under resten av graviditeten bör viktökningen ske jämnt och gradvis. Den är vanligtvis störst mellan vecka 17 och 24, och mindre de sista veckorna före förlossningen. Om man plötsligt ökar kraftigt i vikt, blir svullen och vet att man har förhöjt blodtryck, ska man kontakta mödravården. Det kan vara tecken på havandeskapsförgiftning.

Genomsnittlig viktökning under graviditeten är 10–16 kilo. Barnet utgör cirka 3,5 kilo och resten fördelar sig på fostervatten, större byst, ökad mängd vätska i kroppen, moderkaka, livmoder, ökad blodvolym och fettreserver. Vikten kontrolleras vid besöken hos barnmorskan.

En del använder graviditeten som en ursäkt för att äta vad de vill men det straffar sig efter förlossningen när de extra kilona ska bort. Tänk hellre att du ska äta dubbelt så sunt. Och du behöver bara ungefär 300 extra kalorier per dag.

Ingen bör banta under graviditeten, och en alltför liten viktökning ökar också risken för att få ett barn med låg födelsevikt. Det kan vara svårt att vänja sig vid den nya kroppen, men lyckligtvis är många stolta över den putande magen.

Drick mycket vatten
En barnmorska har sagt att gravida aldrig bör gå förbi en vattenkran utan att dricka. Det är ett bra råd. Du behöver mer vatten nu, och vatten är också den bästa törstsläckaren. Visste du att när du dricker mycket vatten, minskar du risken för att bli svullen (samla vatten) i kroppen? Det är dessutom bra för matsmältningen. Den enda nackdelen är kanske de extra turerna till toaletten för att kissa…

Åk på resa
Om du har planerat en semester kanske du ska åka nu. I tredje trimestern är risken större att du känner dig tung och är mer störd av graviditeten, och det kan kännas tryggt att vara hemma om något skulle hända.

Det kan vara skönt att komma bort lite tillsammans och njuta av tvåsamheten – för de flesta dröjer det ett bra tag innan den möjligheten kommer tillbaka. Ni behöver inte resa långt bort för att få semesterkänsla. Ska ni resa längre bör ni försäkra er om att resmålet är tryggt för dig som är gravid. Eventuella vaccin bör också kollas innan resmålet väljs – alla vaccin kan inte ges till gravida.

Förbered äldre barn på att de ska få ett syskon
En del berättar tidigt för barnen att de ska få syskon, andra väntar tills det är okej att barnen delar nyheten med kända och okända. Men det är en bra idé att låta barnen få veta det av er, och inte av andra som försäger sig.

De yngsta barnen förstår inte så mycket av det – i alla fall inte förrän magen blir tydlig och barnet kanske själv kan få känna lillasystern eller lillebrodern sparka. Att visa ultraljudsbild eller bilder av barnet själv som bebis kan göra det lättare att förstå. Böcker i ämnet kan också vara en god hjälp.

Att bli storebror eller storasyster är en livslång förändring. Övergången från att vara ensambarn till att behöva dela föräldrarna med andra kan ge både glädje och utmaningar. Syskonsvartsjuka bottnar i rädsla att mista föräldrarnas uppmärksamhet och kärlek, och anknytningen till dem. Oavsett vilka förberedelser ni gör under graviditeten är det ingen garanti för att den/de äldsta inte ska bli svartsjuka. Det är emellertid viktigt att låta barnet prata om känslorna kring att få en bebis i familjen. Låt barnet få vänja sig vid tanken. Att få ett syskon är en fantastisk gåva som varar livet ut.

Hitta en bra sovställning
Är det slutsovet på magen? De flesta gravida sover bäst på sidan. Fysiologiskt är det bäst att sova på vänstra sidan men välj det som passar dig bäst. När magen växer vill du kanske experimentera lite med kuddar mellan benen, bakom ryggen eller under magen. God sömn ger en bättre utgångspunkt, så lägg lite tid på att hitta det som fungerar för dig. Passa också på att vila när du kan. När bebisen i magen blir mer aktiv, kan du upptäcka att den lilla vekar vakna så fort du lägger dig ned för att sova.

Ta reda på dina rättigheter och möjligheter att vara ledig
Ska båda vara lediga direkt när barnet är fött? När ska den andra föräldern ta ut sina föräldradagar? Hur ska ni dela på de dagar som inte är öronmärkta för respektive förälder? Hur många föräldradagar ska ni ta ut per vecka? Ska du vara föräldraledig före det beräknade förlossningsdatumet? Hur länge ska ni vara helt lediga – och vad är planen sedan? Ska barnet gå på förskola? Ska ni resa bort under föräldraledigheten?

Det är många frågor som ska besvaras, och många tycker att det är svårt att ta reda på vad de har rätt till och och vad som fungerar bäst. Det bästa rådet är att sätta dig in i detta så fort som möjligt. Det finns mycket information på Försäkringskassans sajt och det kan vara bra att inte vänta för länge med att bestämma sig och ansöka om föräldrapenning.

Gör undan renovering och fix
Ska barnrummet fixas och spjälsängen målas, eller har ni planer på en större renovering i hemmet? Då är det dags att sätta igång. Du som är gravid måste kolla så att produkterna som används är okej för dig, annars måste du överlåta arbetet på din partner. Det tyngsta arbetet kan du kanske också slippa.

Det är en klar fördel om sängen, barnrummet, vaggan eller andra saker som barnet ska vara i är målat i god tid före förlossningen, så att barnet inte riskerar att andas in några skadliga ämnen. Det kan vara roligt att kunna delta i att göra hemmet färdigt för barnet också, och då passar det bra att göra det nu när du har ork och magen inte är allt för mycket i vägen.

Glöm inte tid för varandra
Många par kommer närmare varandra under graviditeten – tillsammans är man med om det största i världen. Att dela glädjen, spänningen och förberedelserna är mysigt. Men har ni tänkt på att det här är den sista tiden på länge som det är bara ni två? Använd tiden klokt! När bebisen kommer blir det ofta sämre med tid över för mys och samliv, biobesök och annat. Ta väl vara på varandra – och låt din partner massera dina slitna fötter eller ömma rygg, laga mat och tänd levande ljus…bara ni vet vad ni tycker bäst om. Ett bra parförhållande ger en fantastisk grund när bebisen kommer. Investera i tid tillsammans!

Lyssna på varningsklockorna
Oftast går graviditeten väl, men det kan ändå vara bra att känna till varningssignalerna. Vid blödning ska du ta kontakt med förlossningsavdelningen. På kontrollerna görs urinprov och blodtrycket mäts – detta för att upptäcka tecken på havandeskapsförgiftning. Men tecknen du själv kan lägga märke till är: huvudvärk, plötsligt illamående och sjukdomskänsla efter vecka 20 och/eller magsmärtor under revbenen. Vid sådana symptom ska du kontakta vården.

När bebisens aktivitet har blivit mer regelbunden bör du också ta kontakt med vården om du känner ovanligt lite fosterrörelser.

De vanligaste och tydligaste symptomen på för tidig födsel är värkar till följd av att livmodertappen öppnar sig, och vattenavgång – ofta tillsammans med blödning. Det kan vara svårt att skilja mellan sammandragningar och värkar, men kommer de frekvent och blir mer och mer smärtsamma bör du undersökas. Känner du dessutom ett tryck nedåt och/eller blöder ska du kontakta barnmorska, läkare eller förlossningsavdelning omedelbart. Andra symptom är molande värk i ryggen, tryck i bäckenet, vattenaktigt sekret från slidan (kan vara fostervatten) menstruationsliknande smärta eller kramper i magen.

Lyssna på din kropp
Nu när du kanske inte är lika trött och illamående längre, utan kanske till och med full av energi, är det lätt hänt att göra för mycket. De flesta kan leva som normalt, men lyssna lite extra på kroppen. Den säger ifrån om nog är nog. Kanske märker du att du behöver lite extra vila, att det vore skönt med en promenad eller att du är sugen på viss mat. Lyssna på vad din kropp försöker säga dig. Både bra och dåligt. Vad är bra, vad är obehagligt, vad bekymrar du dig över och vad behöver du?

Skriv ett brev till bebisen i magen
”Hej lille vän! I dag kände jag dig sparka för första gången. Det var en magisk upplevelse…” Eller: ”Du är en pojke! I dag fick jag och pappa veta det. Tänk att vi ska få en son. Vi köpte en söt sparkdräkt åt dig i dag – en med en elefant på. Jag kände hur det pirrade i hela mig när jag tänkte på att du ska ha den på dig om inte alltför många månader. Och att jag ska få hålla dig och titta på dig. På ultraljudsbilden ser det ut som du har ärvt morfars näsa och min haka…”

Du tror kanske att du kommer att komma ihåg den känslan resten av livet, men det är inte alls säkert. Nya överväldigande upplevelser kanske gör att du glömmer vad du kände just där och då. Sätt dig ned och skriv ett eller flera brev till babyn i magen. Om hur du upplever graviditeten, om saker som händer, om familjemedlemmar, tankar om framtiden – vad du vill. Dessa brev kan bli en fin skatt för ditt barn (och dig). Kanske har du redan börjat skapa ett album till babyn – med ultraljudsbilder, magbilder och text?

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Signe

Så populært er Signe:7204 personer har detta namn.I 2016 var Signe på 47:e plats bland Topp 50 jentenavn i Danmark 2016. I 2023 var Signe...