Nyfödda sover ofta mycket, och har tydligen ingen dygnsrytm. Efter hand etableras en upplevelse av dag och natt. Som förälder kan du hjälpa ditt barn att komma in i en bra dygnsrytm genom att vara konsekvent med läggdags och följa barnets beteende.
Sleep Sisters har tagit fram en guide för hur mycket sömn barn behöver, och tecken på att barnet inte får tillräckligt med sömn. Den används också i Norge av Norsk Helseinformatikk (nhi.no).
Så här mycket ska ditt barn sova:
Nyfödd:
Barnet behöver 15-18 timmars sömn om dagen.
Sovtid: Inte bestämt ännu.
Innan barnet får dygnsrytm brukar det sova korta stunder på 2-4 timmar både natt och dag.
1–4 månader:
Barnet behöver 14-15 timmars sömn om dagen.
Bebisen ska läggas mellan 20 och 23.
Barnet utvecklas fortfarande och äter vanligtvis fortfarande på natten. Vid fyra månaders ålder flyttas läggdags till tidigare på kvällen.
4–8 månader:
Barnet behöver 14-15 timmars sömn om dagen.
Bebisen ska läggas mellan 17.30 och 19.30.
Barnet börjar få en dygnsrytm. Snabba vilor under dagen (helst runt 09:00, 12:00 och 15:00) och en tidigare läggdags hjälper barnet att få den sömn det behöver i en viktig utvecklingsfas. Om barnet sover mindre på dagen kan läggdags med fördel vara tidigare.
8–10 månader:
Barnet behöver 12-15 timmars sömn om dagen.
Bebisen ska läggas mellan 17.30 och 19.30.
Vissa barn i denna ålder skär ner till två vilor om dagen (helst kl. 9 och 13). Sömntid bör vara senast 3,5 timmar efter att barnet vaknat från sista vilan. I ett övergångsskede kan barnet behöva en tidigare läggdags för att kompensera för den tredje vilan som skärs.
10–15 månader:
Barnet behöver 12-14 timmars sömn om dagen.
Barnet ska läggas mellan 18 och 19:30.
Vissa barn skär ner till bara en vila i den här åldern, och sedan måste läggdags flyttas till tidigare på kvällen i en övergångsfas. Läggdags bör vara senast 4 timmar efter att barnet vaknat från sin (sista) vila.
15 månader – tre år:
Barnet behöver 12-14 timmars sömn om dagen.
Barnet ska läggas mellan 18 och 19:30.
I den här åldern fasas ofta sömnen på dagen ut. En tidigare läggdags kan hjälpa i övergångsfasen.
3–6 år:
Barnet behöver 11-13 timmars sömn om dagen.
Barnet ska läggas mellan 18 och 20.
De flesta barn har slutat sova på dagarna vid denna ålder. När barnet slutar sova på dagen behöver det lite mer sömn på natten. Anpassa din läggtid därefter.
Fyra vanliga konsekvenser av att gå och lägga sig sent:
1. Barnet har problem med att somna på natten:
Barnets hormonproduktion förändras under dagen och på kvällen finns ett så kallat ”sömnfönster” där allt är i ordning för att barnet lätt ska somna. Om läggdags inte faller inom fönstret kan det vara svårare att få barnet att somna. Däremot kan barnet tyckas ha fått ny energi (”en andra vind”).
2. Barnet vaknar på natten:
Om barnet har somnat för sent kommer hormonproduktionen (kortisol) innan läggdags att göra sömnen sämre, så att barnet vaknar lättare under natten.
3. Barnet vaknar fruktansvärt tidigt:
Tvärtemot vad många tror, kommer att gå och lägga sig för sent ofta leda till tidigare morgnar. Det ligger nog mycket sanning i talesättet att sömn föder sömn.
4. För lite sömn totalt:
Forskning visar att barn som går och lägger sig sent sover mindre totalt sett. De hinner inte ikapp sömnen på morgonen eller på dagen.
Att få tillräckligt med sömn är viktigt på många sätt. En studie från American Academy of Sleep Medicine visar att barn sover bättre när de har en regelbunden läggdagsrutin.