BebisSå mycket sömn behöver ditt barn

Så mycket sömn behöver ditt barn

Av Bebisvarlden 170 Uppdaterad 22.05.24
Hur mycket sömn behöver den lilla bebisen egentligen, och när ska barnet läggas på natten? För ja, fasta läggtider spelar roll, och hjälper barnet att hitta och behålla en bra dygnsrytm.

Nyfödda sover ofta mycket, och har tydligen ingen dygnsrytm. Efter hand etableras en upplevelse av dag och natt. Som förälder kan du hjälpa ditt barn att komma in i en bra dygnsrytm genom att vara konsekvent med läggdags och följa barnets beteende.

Sleep Sisters har tagit fram en guide för hur mycket sömn barn behöver, och tecken på att barnet inte får tillräckligt med sömn. Den används också i Norge av Norsk Helseinformatikk (nhi.no).

Så här mycket ska ditt barn sova:


Nyfödd:

Barnet behöver 15-18 timmars sömn om dagen.


Sovtid: Inte bestämt ännu.


Innan barnet får dygnsrytm brukar det sova korta stunder på 2-4 timmar både natt och dag.

1–4 månader:

Barnet behöver 14-15 timmars sömn om dagen.


Bebisen ska läggas mellan 20 och 23.


Barnet utvecklas fortfarande och äter vanligtvis fortfarande på natten. Vid fyra månaders ålder flyttas läggdags till tidigare på kvällen.

4–8 månader:

Barnet behöver 14-15 timmars sömn om dagen.


Bebisen ska läggas mellan 17.30 och 19.30.


Barnet börjar få en dygnsrytm. Snabba vilor under dagen (helst runt 09:00, 12:00 och 15:00) och en tidigare läggdags hjälper barnet att få den sömn det behöver i en viktig utvecklingsfas. Om barnet sover mindre på dagen kan läggdags med fördel vara tidigare.

8–10 månader:

Barnet behöver 12-15 timmars sömn om dagen.


Bebisen ska läggas mellan 17.30 och 19.30.


Vissa barn i denna ålder skär ner till två vilor om dagen (helst kl. 9 och 13). Sömntid bör vara senast 3,5 timmar efter att barnet vaknat från sista vilan. I ett övergångsskede kan barnet behöva en tidigare läggdags för att kompensera för den tredje vilan som skärs.

10–15 månader:

Barnet behöver 12-14 timmars sömn om dagen.


Barnet ska läggas mellan 18 och 19:30.


Vissa barn skär ner till bara en vila i den här åldern, och sedan måste läggdags flyttas till tidigare på kvällen i en övergångsfas. Läggdags bör vara senast 4 timmar efter att barnet vaknat från sin (sista) vila.

15 månader – tre år:

Barnet behöver 12-14 timmars sömn om dagen.


Barnet ska läggas mellan 18 och 19:30.


I den här åldern fasas ofta sömnen på dagen ut. En tidigare läggdags kan hjälpa i övergångsfasen.

3–6 år:

Barnet behöver 11-13 timmars sömn om dagen.


Barnet ska läggas mellan 18 och 20.


De flesta barn har slutat sova på dagarna vid denna ålder. När barnet slutar sova på dagen behöver det lite mer sömn på natten. Anpassa din läggtid därefter.



Fyra vanliga konsekvenser av att gå och lägga sig sent:

1. Barnet har problem med att somna på natten:

Barnets hormonproduktion förändras under dagen och på kvällen finns ett så kallat "sömnfönster" där allt är i ordning för att barnet lätt ska somna. Om läggdags inte faller inom fönstret kan det vara svårare att få barnet att somna. Däremot kan barnet tyckas ha fått ny energi ("en andra vind").

2. Barnet vaknar på natten:

Om barnet har somnat för sent kommer hormonproduktionen (kortisol) innan läggdags att göra sömnen sämre, så att barnet vaknar lättare under natten.

3. Barnet vaknar fruktansvärt tidigt:

Tvärtemot vad många tror, ​​kommer att gå och lägga sig för sent ofta leda till tidigare morgnar. Det ligger nog mycket sanning i talesättet att sömn föder sömn.

4. För lite sömn totalt:

Forskning visar att barn som går och lägger sig sent sover mindre totalt sett. De hinner inte ikapp sömnen på morgonen eller på dagen.


 

Att få tillräckligt med sömn är viktigt på många sätt. En studie från American Academy of Sleep Medicine visar att barn sover bättre när de har en regelbunden läggdagsrutin.

Bra läggdagsrutiner leder till:

– tidigare läggdags
– mindre tid i sängen innan barnet somnar
– barnet vaknar mer sällan på natten
– barnet sover längre
– färre sömnproblem
– mindre beteendeproblem under dagen


En bra läggdagsrutin underlättar god sömn. Nedan hittar du Family Sleep Institutes tips om hur.

Så här skapar du en bra läggdagsrutin:

– Erbjud ditt barn en lugn, mörk plats att sova - både på natten och på dagen.
– Se till att tiden innan läggdags är lugn och utan för mycket stimuli.
– Undvik mycket buller, spänning och aktivitet precis innan läggdags.
– Håll dig till samma rutiner oavsett vilken tid på dygnet barnet ska sova.
– När barnet blir äldre, upprätthåll de goda läggdagsrutinerna och fortsätt att uppmuntra till goda sömnvanor.

Så här skapar du en säker sovmiljö för ditt barn:

1. Lägg alltid barnet på rygg (åtminstone tills barnet är 1 år). Om ditt barn kan rulla upp på mage och rygg på egen hand behöver du inte vända barnet tillbaka på ryggen. Flytta barn som somnar i bilbarnstol, gungstol eller liknande till en säng eller barnvagn där barnet kan ligga platt.


2. Låt barnet ligga på ett stadigt underlag. Välj en fast madrass som uppfyller kraven (det gör de allra flesta nyare madrasser), och se till att den är anpassad efter sängen/vaggan/vagnen. Använd lakan som matchar madrassens storlek och se till att de inte glider av.


3. Håll sängen fri från lösa delar som gosedjur, leksaker, sängkant, filtar, kuddar och liknande för att förhindra att barnet blir överhettat, fastnar i saker eller kvävs. Detta gäller särskilt det första året.


4. Dela ett rum, men inte en säng. Studier visar att det är säkrast för små barn att dela sovrum med sina föräldrar, men helst inte sova i samma säng. Om du ammar i sängen på kvällen/natten ska barnet förflyttas till sin egen säng efteråt. Vill du sova med ditt barn gäller separata regler.


5. Låt inte barnet bli för varmt. Rumstemperaturen där barnet ska sova bör vara något lägre än resten av huset. Runt 18-20 grader rekommenderas. En bra tumregel är att klä barnet i ett extra lager än vad man skulle ha valt som vuxen. Täck inte över barnets huvud med gosiga trasor eller liknande. Använd nattväska eller täcke.


6. Använd napp. Studier har visat att användning av nappar kan minska risken för SIDS. Många barn somnar också snabbare när de använder napp. Användningen bör dock begränsas till att sova.


Andra saker som kan hjälpa är lugna, dämpade färger i rummet, att undvika för mycket dekorationer på väggarna, använda mörkläggningsgardiner och en ljudmaskin med vitt brus.


Källa: Family Sleep Institute


Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Checklista när din bebis gråter

1. Är barnet hungrig? Som nyfödd har barnet en mage som är lika stor som en valnöt. Det säger sig självt att en påfyllning är...