BebisSömnNär barnet vänder sig från rygg till mage när det ska sova

När barnet vänder sig från rygg till mage när det ska sova

Av Janet Molde Hollund 11 Uppdaterad 12.05.25
Ett av de viktigaste råden för att förebygga plötslig spädbarnsdöd är att lägga barnet på rygg när det ska sova. Men är det farligt om barnet själv vänder sig över på magen?

– Magläge innebär en ökad risk för plötslig spädbarnsdöd, och risken verkar vara större ju yngre barnet är, säger Trine Giving Kalstad, fackchef i Landsforeningen uventet barnedød (LUB).

Om barnet har blivit så stort att det själv vänder sig till mage efter att du har lagt det på rygg i sängen, säger hon ändå att du inte ska avbryta barnets sömn.

– Det stämmer att vi rekommenderar ryggläge, och det är viktigt att börja träna in det från dag ett. För att förebygga plötslig spädbarnsdöd ger vi de bästa råden, och vi hoppas att föräldrarna gör det som är tryggast för barnet utifrån god kunskap. Men om barnet själv klarar att vända sig, är det tillräckligt starkt för att ligga så. De flesta barn som kan vända sig kommer också att kunna vrida på huvudet om de skulle få för lite luft, säger Kalstad.

Läs också: Så här lägger du bebisen när den ska sova

Sömn är också viktig

Kalstad säger att det är nödvändigt att anpassa råden i takt med att barnet blir äldre, och att det också är viktigt att föräldrarna får sova.

– När sömnen störs är det inte bra för varken föräldrar eller barn. Att föräldrarna hela tiden måste vakna för att vända barnet tillbaka är utmattande, och stör även barnets sömn, säger hon.

Kalstad förklarar att de allra flesta barn väljer att sova på mage när de själva får välja – alltså är det det vanligaste och mest naturliga.

– Men risken med magläge finns inte kvar på samma sätt hos de äldre spädbarnen och de som börjat vända sig själva, som hos de allra minsta som inte kan det, säger hon.

Hon förklarar att äldre spädbarn är starkare och lättare kan hitta en position där de får bättre andningsförhållanden.
– Därför kommer äldre barn oftast att reagera mer ändamålsenligt om luften blir dålig, säger Kalstad.

– En anledning till att magläge anses vara en större risk är att barn ofta sover mycket djupare, och också längre, när de ligger på magen. Och det kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd hos de minsta barnen, säger Kalstad.

Undvik överhettning

Även överhettning är en riskfaktor när det gäller plötslig spädbarnsdöd.
– Det är via huvudet som barnet gör sig av med överskottsvärme. Om barnet ligger på magen med hela ansiktet ner i madrassen blir det dålig luft och barnet kan bli mycket varmt. Med mun och näsa ner i madrassen ökar risken för plötslig spädbarnsdöd 60 gånger. Om halva ansiktet är ner mot madrassen har barnet något bättre möjlighet att göra sig av med överskottsvärme, säger Kalstad.

– Att barnet reglerar sin värme via huvudet är också anledningen till att vi avråder från att låta barnet sova med mössa inomhus, säger Kalstad.

– En del blir oroliga för att barnet kan vända sig till magen, men inte tillbaka till rygg igen.
– När barnet är så stort att det kan vända sig till mage, kan vi inte längre styra hur det ligger och sover. Det viktigaste föräldrarna kan göra är att fortsätta lägga barnet på rygg när det ska sova, råder Kalstad.

– Hur är det med att använda sovpåse till barnet?

– Använd gärna sovpåse, men vi i LUB ger inga rekommendationer om att använda sovpåsar med selar som fästs runt madrassen för att förhindra att barnet vänder sig. Det finns nämligen ingen forskning som visar att det skyddar mot plötslig spädbarnsdöd, och det kan finnas risker kopplade till felanvändning, säger Kalstad.

Kom ihåg dessa tre

De tre viktigaste faktorerna för att förebygga plötslig spädbarnsdöd är enligt Kalstad:

1. Lägg barnet på rygg i egen säng när det ska sova

2. Undvik överhettning

3. Undvik rökning

– Har du sett till dessa saker, och ger barnet mycket omsorg och närhet, så har du gjort det du kan. I genomsnitt dör tio barn om året i plötslig spädbarnsdöd. Det är alltså ovanligt, men tio barn är tio för många. Därför arbetar vi för att råden för en trygg sovmiljö når ut till så många som möjligt, säger Kalstad.

Så skapar du en så trygg sovmiljö som möjligt för ditt barn:

– Lägg barnet på rygg från födseln
– Låt barnet sova i egen säng i föräldrarnas rum
– Undvik rökning under graviditeten och i barnets närmiljö
– Säkerställ goda andningsförhållanden i sängen
– Undvik för varm sovmiljö
– Samsov säkert
– Använd napp regelbundet
– Låt barnet sova på en fast och ren madrass
– Amma barnet om möjligt

Källa: LUB

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 
Föregående artikel
Nästa artikel

Senaste artiklarna:

55 eleganta Bridgerton-namn

TV-serien "Bridgerton" är en stor succé på Netflix. Första avsnittet kom den 25 december 2020. Sedan dess har säsongerna släppts med två års mellanrum,...