Att amma är något nytt för både dig och din bebis, och det kan ta ett litet tag innan ni fått in tekniken, men med tiden kommer ni båda att hitta er rytm. Glöm inte att be om hjälp och stöd när du behöver det, till exempel från BVC, en amningsmottagning eller en barnmorska. Det finns också hjälp att få från Amningshjälpen, som är en ideell organisation, där volontärer ger stöd till ammande mammor.

Hur ofta och hur mycket äter ett fullammat barn?
Nyfödda barn har en mycket liten magsäck, och äter därför lite och ofta. Det är inte ovanligt att de äter åtta till tolv gånger per dygn, men en del barn äter till och med fler gånger än så. Det är viktigt att inte följa en tidtabell, utan vara uppmärksam på barnets signaler. Om det visar tecken på hunger genom att till exempel smacka med läpparna, söka med munnen eller suga på händerna är det dags att amma.
Enligt Rikshandboken i barnhälsovård ökar bebisar gradvis sitt intag från ungefär 20–30 milliliter/kg kroppsvikt under det första levnadsdygnet, vilket är så lite som 5–10 ml/måltid, till ca 150 milliliter/kg och dygn efter sju dagar. Tänk även på att barnet inte äter lika mycket varje måltid. Ibland kan det vilja ha mer, ibland vill det ha mindre. Studier har också visat att flaskmatade barn, oavsett om de ges bröstmjölk eller bröstmjölksersättning, tenderar att öka mängden de äter snabbare än ammade barn.
Läs också: Hur mycket äter ett helammat barn?
Hur vet jag att min bebis får tillräckligt med mjölk?
Det är vanligt att oroa sig för om bebisen får tillräckligt med mjölk, men ett bra tecken är att barnet verkar nöjt och går upp i vikt.
– Hur mycket barnet behöver beror också på hur gammalt barnet är. Första dygnet är lite speciellt, förklarar Alexandra Goldberg, barnmorska vid Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge och doktorand vid Karolinska Institutet. Har barnet ammat efter födseln kan det nämligen vara så att det därefter sover fler timmar än det kommer att göra framöver. Andra och tredje dygnet är bebisen däremot ofta vaken hela tiden och vill amma konstant för att amma igång den mogna mjölken. När mjölken runnit till blir ätandet mer stabilt och regelbundet. Då vaknar barnet och vill äta, och däremellan sover det. Man ska vara uppmärksam på att barnet kissar och bajsar och går att väcka, och att det inte blir gult i hyn eller ögonvitorna. Då kan det ha gulsot och behöva följas upp. Ta kontakt med BVC om du är osäker på om ditt barn får i sig tillräckligt!