BebisFöräldrarSexveckorskontrollen är viktig för mamman

Sexveckorskontrollen är viktig för mamman

Illustration foto: iStock
Blogg: barnmorska Grethe R. Teigen 280 Uppdaterad 08.11.23
Uppföljningskontrollen är på sätt och vis ett avslut på graviditet och förlossning. Här har du möjlighet att ställa frågor om vad du har upplevt och om vad som väntar. Jag tycker att du ska ta vara på möjligheten!

När förlossningen väl är över och du har kommit hem, händer mycket automatiskt. Födelseinrättningen skickar födelseanmälningarna till bland annat vårdcentraler och födelseregistret på Skatteverket. Du får då ett födelsenummer till barnet och BVC kontaktar dig under de första veckorna för att ordna hembesök och ge dig tid för kontroll av barnet.

Det du själv måste ordna är att boka tid för en sexveckorskontroll – antingen hos läkare eller hos barnmorska.

Detta kontrolleras vid kontrollen

Vid en sådan kontroll undersöks flera saker. Vi tar blodtryck, vi kontrollerar urin (i alla fall om du har haft havandeskapsförgiftning under graviditeten), vi tar gärna ett hemoglobin (blodprocent) också.

Många kvinnor vill att vi kontrollerar att underlivet ser bra ut igen. Under de sex veckorna sedan födseln kommer bristningar och klipp att ha läkt bra och stygnen är vanligtvis helt borta. Det är inga problem för oss att ta en titt, en del behöver ha den där bekräftelsen på att allt ser bra ut. Flera kvinnor vill ha den kontrollen innan de känner sig redo att ta upp sitt sexliv igen.

På tal om förlossningsupplevelsen

För oss barnmorskor handlar efterkontrollen också lite om att gå igenom förlossningen. Hur gick det? Har du några frågor om förlossningen?

Har du upplevt något utmanande kan det vara väldigt bra att använda barnmorskan som samtalspartner – att helt enkelt sätta punkt för den här förlossningen, innan du funderar på att bli gravid igen. Vi upplever att många gravida har med sig mycket bagage från sin tidigare förlossning. Detta kan ofta vara hinder för en ny förlossning – så ett bra råd är att sätta punkt, prata igenom det och få saker förklarade, innan du blir gravid igen!

Vi har sett många tårar vid efterkontrollerna, där de nyblivna mammorna äntligen kände att de kunde berätta ärligt om hur de upplevde förlossningen och den hjälp de fick.

Många frågor om amning

En del tycker att amningen har gått smidigt, men många upplever att de har haft utmaningar i början av amningen. Vissa har fått väldigt bra hjälp på sjukhuset, andra mindre hjälp. För oss blir det då viktigt att hjälpa dem, vägleda dem med vad vi kan och eventuellt sätta dem i kontakt med någon som kan hjälpa dem bättre. Ofta behövs bara små justeringar för att amningen ska fungera bra. Det finns många missförstånd som kan redas ut där och då.

Prata om livet med en bebis

Att umgås lite med det nyfödda barnet, prata lite om hur de upplevt den första tiden som föräldrar, ger ofta upphov till en rad historier om lite sömn och en frustration över att ha lite energi till annat. Då kan det vara bra att kunna ge råd om vad som är normalt de första månaderna och när det kommer att förändras. I allmänhet – vilka behov har ett nyfött barn och hur kan de visa det?

Jag tycker ofta att vi får fina och trevliga diskussioner, även där vi ser att förväntningarna och verkligheten har kraschat lite. En del förväntar sig att de kommer att vara i full gång med träning, sociala scheman och allt annat direkt efter födseln.

Vi önskar att fler prioriterade lite annorlunda under den här första tiden! Det tar tid att lära känna sitt barn, och det tar också tid att komma tillbaka till hur man var före graviditeten. Använd den tiden väl – du kommer att kunna träna och gå ut med vänner igen så småningom!

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

PCOS – före, under och efter graviditet

PCO är en förkortning för polycystiska äggstockar och innebär att en kvinna har många (poly) vätskefyllda hålrum (cystor) i äggstockarna. – PCO säger bara något...