FörlossningTyckTill: Ska papporna slängas ut från förlossningen?

TyckTill: Ska papporna slängas ut från förlossningen?

ska papporna slängas ut från förlossningen? Illustrationsfoto: Shutterstock
Av Bebisvarlden 104 Uppdaterad 07.12.09
De blivande fäderna ställer till mer skada än nytta och ökar risken för kejsarsnitt, hävdar en fransk läkare. Tycker du att papporna borde portas från förlossningsrummet? Har du egna erfarenheter från förlossningar – med eller utan en närvarande partner? Skriv om dina tankar och erfarenheter i kommentarsfältet här nedan.
Nervösa blivande pappor stör mammans utsöndring av hormonet oxytocin, och gör att risken ökar för att förlossningen slutar med akut kejsarsnitt. Det hävdar den franske förlossningsläkaren Michel Odent. Med sina 50 års erfarenhet tycker han att det bästa för en födande kvinna är att inte ha någon annan i närheten än en tyst, tillbakadragen och erfaren barnmorska.
 
Terri Herrera Eriksson är krönikör på Aftonbladet. Hon är mycket kritisk till den franska läkaren och menar att hans idéer är direkt farliga för kvinnan och barnet.
 
– Det är värt att notera att förlossningsläkaren Odent verkar vilja rationalisera bort även sig själv. Precis det han beskriver som den ideala förlossningssituationen är det enda alternativet för många av världens kvinnor: ingen sjukvård, ingen läkare, kanske en barnmorska – i bästa fall, skriver hon i sin krönikespalt.
 
–  Båda mina förlossningar har varit halvkomplicerade. Och visst, det kändes väldigt tekniskt och inte så mysigt men det var fantastiskt att allt fanns att tillgå eftersom jag hade stigande feber och barnets hjärtljud svajade. Min man Olle gjorde dessutom allt jobb som den underbemannade vårdpersonalen inte hann: peppade, hämtade vatten, hjälpte mig att byta ställning och tog hand om kommunikationen med personalen.
 
– Man får ett barn ihop och är med om sitt livs viktigaste dag. Att påstå att pappors blotta närvaro vid sina barns förlossning ökar risken för kejsarsnitt känns väldigt, väldigt orättvist.
****
 
 

Följ bebisens utveckling:
Ladda ner appen

Vad tyckte du om artikeln? 

Senaste artiklarna:

Utvecklingsöversikt 0-15 månader

Om utvecklingsöversikten Tabellen visar den ålder då de flesta barn skaffar sig en ny färdighet. Det är viktigt att vara medveten om att åldersuppgifterna är...